Ελαιόλαδο: Σωστή Αποθήκευση & Κίνδυνοι

Πώς να Πετύχετε την Άριστη Ποιότητα στο Ελαιόλαδο

Κάθε ελαιοπαραγωγός επιθυμεί άριστη ποιότητα για το ελαιόλαδό του,  καθώς και τη διασφάλισή της μέσω της ορθής συσκευασίας του ελαιόλαδου. Για να προσφέρετε την καλύτερη ποιότητα σε όλους όσους αγαπάνε και ξεχωρίζουν το ελαιόλαδό σας χρειάζεται να το αποθηκεύετε σωστά!

Παράγοντες αλλοίωσης του ελαιόλαδου

Οι παράγοντες που προκαλούν τη μεγαλύτερη αλλοίωση του ελαιόλαδου είναι η υψηλή θερμοκρασία, το φως, το μέταλλο και το οξυγόνο.

  • Συγκεκριμένα, εάν τα δοχεία όπου φυλάσσεται το λάδι αφήνουν το οξυγόνο της ατμόσφαιρας να εισέλθει μέσα τους, είναι αναπόφευκτο να προκληθεί οξείδωση του λαδιού. Συγκεκριμένα, το οξυγόνο, όταν έρθει σε επαφή με το λάδι, εισβάλλει στη μάζα του, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο υδαρές. Είναι αυτό που οι παραγωγοί αποκαλούν ως «τάγγιση».
  • Η παραπάνω διαδικασία της οξείδωσης επιταχύνεται όταν το λάδι αποθηκεύεται σε χώρους με θερμοκρασία υψηλότερη των 17ºC.
  • Επίσης, το φως είναι ακόμα ένας παράγοντας που μπορεί να δράσει οξειδωτικά για το ελαιόλαδο αλλοιώνοντας τη χλωροφύλλη, στην οποία οφείλεται και το πράσινο χρώμα του.
  • Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να μη γίνεται η αποθήκευσή του σε μεταλλικά δοχεία, καθώς η καταλυτική δράση του σιδήρου δίνει στο λάδι μεταλλική γεύση και, όπως όλα τα παραπάνω, το οξειδώνει.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το ελαιόλαδο χρειάζεται να αποθηκεύεται σε ειδικά δοχεία που θα αποτρέπουν την οξείδωση και την αλλοίωση του λαδιού. Στο vaza.gr μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από δοχεία λευκοσιδήρου τα οποία σφραγίζουν αεροστεγώς και είναι ανοιχτόχρωμα στο εξωτερικό τους, για να μην απορροφούν τη θερμότητα.

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *