Φτιάξε το δικό σου DIY αποσμητικό

αποσμητικό DIYΗ υγιεινή δεν πρέπει να τελειώνει στην κουζίνα. Όπως δε θέλουμε τα συντηρητικά, τα πρόσθετα τροφίμων και γενικότερα τις χημικές ουσίες στο φαγητό μας, έτσι θα έπρεπε να αποφεύγουμε και τις βλαβερές ουσίες που βρίσκονται συχνά στα καλλυντικά και στα προϊόντα περιποίησης. Τα αποσμητικά μας έχουν αλκοόλοες, παραβένες και άλατα αλουμινίου τα οποία βλάπτουν ή ερεθίζουν το δέρμα. Πώς λοιπόν μπορούμε να διαβεβαιώσουμε την ποιότητα του αποσμητικού μας; Με μία εύκολη σπιτική συνταγή.

Απαραίτητα υλικά
– 40 gr έλαιο καρύδας: είναι αντιβακτηριδιακό και προστατεύει την επιδερμίδα.

– 30 gr διττανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα): εμποδίζει τη διάδοση των βακτηρίων που ευθύνονται για τις σωματικές οσμές

– 16 gr κορν φλάουερ: απορροφά την υγρασία

– 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο παλμαρόζα (φοινικόροδο): είναι αντιβακτηριδιακό και εξισορροπεί την εφίδρωση. Βέβαια η χαρακτηριστική του μυρωδιά δεν κάνει για όλους…

Προαιρετικά υλικά
– Μελισσοκέρι: στερεοποιεί το αποσμητικό σας. Χωρίς αυτό το αποσμητικό σας θα λιώσει σε θερμοκρασίες πάνω των 24 °C . Έτσι όταν λιώνει το έλαιο καρύδας πρέπει να ανακινείτε το δοχείο ώστε να μην καταλήξει το διττανθρακικό νάτριο στον πάτο του δοχείου.

– Βιταμίνη Ε: προστατεύει το δέρμα και ενδυναμώνει τα χαρακτηριστικά του ελαίου καρύδας.

Εκτέλεση
1) Πρώτα ετοιμάστε τα υλικά σας: για λόγους υγιεινής πρέπει να πλύνετε προσεκτικά τα χέρια σας και να απολυμάνετε τις επιφάνειες στις οποίες θα δουλέψετε. Το καλύτερο δοχείο για το αποσμητικό σας είναι γυάλινο αφού μπορείτε να το τοποθετήσετε σε βραστό νερό για 10 λεπτά ώστε να απολυμανθεί πλήρως.

2) Μετρήστε με προσοχή τα υλικά σας και κυρίως τα αιθέρια έλαια.

3) Μαλακώστε το έλαιο καρύδας σε μπεν-μαρί (αν έχετε θερμόμετρο, σιγουρευτείτε ότι η θερμοκρασία του δεν ξεπερνά τους 70 °C). Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το μελισσοκέρι, πρέπει να το λιώσετε σε ξεχωριστό δοχείο και μετά να τα αναμείξετε με το έλαιο καρύδας.

4) Αφού το αφαιρέσετε από τη φωτιά αναμείξτε το διττανθρακικό νάτριο και το κορν φλάουερ. Προσθέστε τα σταδιακά, ανακατεύοντας διαρκώς.

5) Προσθέστε το αιθέριο έλαιο (και αν θέλετε τη βιταμίνη Ε).

6) Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα γυάλινο δοχείο και είστε έτοιμοι! Το αποσμητικό σας διατηρείται στο ψυγείο για 3 μήνες.

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *