futilia_gia_keria

Φυτίλια για κεριά: Πως να επιλέξετε τα ιδανικά

Φυτίλια για κεριά…μια επιλογή που κάνει πολλους νεοεισελθόντες στον χώρο της κηροπλαστικής να αναρωτιούνται σχετικά με την ιδανική επιλογή για το επόμενο πρότζεκτ τους..

Σε αυτό το άρθρο θα παραθέσουμε κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με τα φυτίλια για κεριά, θα εξετάσουμε τις διαφορετικές επιλογές που έχουμε όταν διαλέγουμε ένα φυτίλι και θα δούμε κάποια έξυπνα tips που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε ποιοτικά κεριά με σωστή καύση.

 

Φυτίλια κεριών – ο καταλύτης για μια σωστή καύση

φυτίλια_για_κεριά_βαμβακερά_και_ξύλινα

Τα φυτίλια διαδραματίζουν έναν βασικότατο ρόλο, λειτουργούν ως όχημα μεταφοράς του καυσίμου (του κεριού) στη φλόγα και έτσι δημιουργείται το φως και η θερμότητα που βλέπουμε σε ένα αναμμένο κερί.

Μόλις ανάψει το φυτίλι, τραβάει το υγρό κερί από το εσωτερικό της λιωμένης “πισινούλας κεριού” προς τη φλόγα. Καθώς αυτό το μίγμα εισέρχεται στο φυτίλι, καταναλώνεται και εξατμίζεται.

Ταυτόχρονα, το φυτίλι όσο καίγεται, τόσο μικραίνει και το μήκος του.. Τα περισσότερα φυτίλια διατηρούν το κατάλληλο μήκος κατά την καύση και δεν απαιτούν κόψιμο όσο το κερί είναι αναμμένο. Ωστόσο, συνιστάται το μήκος του να μην ξεπερνάει το 1 με 1,5 εκατοστό για να εξασφαλίζεται σταθερή και αποτελεσματική καύση.

 

Πολύχρωμα ή λευκά φυτίλια για κεριά

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί εάν τα πολύχρωμα φυτίλια καίγονται γρηγορότερα σε σχέση με τα λευκά?

Οι εμπειροι κηροπλάστες γνωρίζουν ότι ακόμα και η πιο μικρή λεπτομέρεια σε ένα κερί μπορεί να επηρεάσει τον χρόνο καύσης. Έτσι, προέκυψε το εύλογο ερώτημα εάν τα φυτίλια που έχουν εμπλουτιστεί με κάποιου είδους βαφή έχουν διαφορετικό χρόνο καύσης.

Μπορούμε να αποκτήσουμε μεγαλύτερο χρόνο καύσης απλά επιλέγοντας κάποιο φυτίλι με βαφή?

Φυτίλι βαμβακερό κερωμένο μήκους 150 mm.

 

Το παραπάνω ερώτημα βασίζεται στην πεποίθηση ότι όσο πιο “αγνό” το φυτίλι, τόσο πιο εύκολα μεταφέρετε το κερί ως καύσιμη πρώτη ύλη στην φλόγα.

Στην πραγματικότητα, το χρώμα του κεριού παίζει ανεπαίσθητο ρόλο στον συνολικό χρόνο καύσης ενός κεριού. Συνήθως, ακόμα κι αν διαδραματίσει κάποιο ρόλο, τότε αυτό μεταφράζεται ως μεγαλύτερη θερμοκρασία κατά την καύση, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε ταχύτερη καύση και μείωση του ωφέλιμου χρόνου καύσης.

 

Παίζει ρόλο το μέγεθος του φυτιλιού?

Το μέγεθος του φυτιλιού παίζει σίγουρα ρόλο στην καύση, καθώς καθορίζει την ποσότητα του κεριού που απορροφάται από την φλόγα. Ένα πολύ μικρό φυτίλι δεν θα τραβήξει την απαραίτητη ποσότητα λιωμένου κεριού, έχοντας ως αποτέλεσμα ατελής καύση και μια αδύναμη φλόγα.

Στην αντίθετη περίπτωση, το καύσιμο θα είναι υπερβολικό, οδηγώντας σε μεγάλη φλόγα, δημιουργία καπνού και κατά πάσα πιθανότητα αυλακωμάτων που θα επηρεάσουν την λειτουργία του κεριού.

 

Επιλέγοντας φυτίλια για κεριά με βάση το είδος κεριού που θα χρησιμοποιήσουμε.

diaforetika_eidi_keriwn_kai_fytilia_gia_keria

Τό είδος του κεριού που θα χρησιμοποιήσουμε και το μέγεθος του περιέκτη συνήθως θα καθορίσουν το μέγεθος και το είδος του φυτιλιού που θα χρησιμοποιήσουμε.

Συνήθως, τα μαλακά είδη κεριού όπως είναι το κερί σόγιας ή το κερί καρύδας, χρειάζονται μαλακότερα κεριά σε σύγκριση με την παραφίνη ή το μελισσοκέρι.

Η διάμετρος του κερίου επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψιν. Χρησιμοποιείστε έναν χάρακα για να μετρήσετε την διάμετρο του περιέκτη που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε. Εάν είναι μικρότερη από 9 εκατοστά, τότε λογικά θα βρείτε 1 φυτίλι που να μπορεί να παράξει επαρκή θερμότητα για να καίει το κερί με τον βέλτιστο ρυθμό.

Εάν η διάμετρος του περιέκτη ξεπερνάει τα 10 εκατοστά, τότε θα χρειαστούμε τουλάχιστον 2 φυτιλια για να επιτευχθεί ομοιόμορφη καύση.

 

Κερωμένα φυτίλια

Πολλοί αρχάριοι κατασκευαστές κεριών αγοράζουν μη κερωμένα φυτίλια, καθώς πιστεύουν ότι αυτό είναι οικονομικότερο ή θα δώσει  μια έξτρα «χειροποίητη» νότα στο τελικό αποτέλεσμα.

futili-keromeno-150mm-vamvakero-900x600

Φυτίλι μήκους 150 mm κερωμένο από βαμβακερό και χάρτινο πυρήνα.

 

Εάν ξεκινάτε τώρα την ενασχόληση σας με την κηροπλαστική μην το επιχειρήσετε!

Σας συνιστούμε να χρησιμοποιείτε προκερωμένο φυτίλι, επικαλυμμένο με κερί υψηλού σημείου τήξης, όπου είναι δυνατόν. Σε αντίθεση με το χαλαρό (μη κερωμένο) φυτίλι, το προκερωμένο φυτίλι θα κρατήσει το φυτίλι όρθιο και θα διατηρήσει την παροχή καυσίμου και την ένταση της φωτιάς σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της καύσης.

Αν δημιουργείτε κεριά στο σπίτι και χρησιμοποιήσετε μη κερωμένα φυτίλια, τα αποτελέσματα θα είναι πιθανότατα λιγότερο αποτελεσματικά και η καύση του κάθε κεριού θα έχει σημαντικές διακυμάνσεις.

Η διακύμανση στην απόδοση είναι ο εχθρός κάθε σοβαρού κατασκευαστή κεριών!

 

Ξύλινα φυτίλια και επιλογές

Μονόφυλλα ξύλινα φυτίλια (Single Ply Wick – Flat Wick)

Πρόκειται για το είδος του ξύλινου φυτιλιού που έρχεται στο μυαλό των περισσοτέρων. Πρόκειται για ένα φύλλο ξύλου που απαρτίζεται από 3 χαρακτηριστικά:

  • Ήχος: Υπάρχουν τα αθόρυβα (whisper) και αυτά που θυμίζουν ήχο τζακιού (crackling)
  • Πάχος: Κυμαίνεται από 0.05 έως 0.10 εκατοστά
  • Πλάτος: Κυμαίνεται από 0.95 έως 1.9 εκατοστά

Τα μονόφυλλα φυτίλια αποδίδουν καλύτερα σε μη φυσικά κεριά όπως τα κεριά παραφίνης ή μείγματα που περιέχουν κερί φοίνικα ή καρύδας.

Φυτίλια ξύλινα 8×90 mm με μεταλλική βάση για κεριά.

Φυτίλια ξύλινα 20×120 mm με μεταλλική βάση.

 

Κυλινδρικά / σπειροειδή ξύλινα φυτίλια (Spiral Wicks)

Τα σπειροειδή φυτίλια είναι ουσιαστικά ένα φύλλο ξύλου τυλιγμένο σε… σπείρα. Η κύρια διαφοροποίηση μεταξύ τους είναι το πάχος. Τα παχύτερα φυτίλια προσεγγίζουν υψηλότερες θερμοκρασίες καύσης, οπότε χρησιμοποιούνται σε δοχεία μεγαλύτερης διαμέτρου.

Φυτίλια ξύλινα 15×120 mm κυλινδρικά με μεταλλική βάση.

Ξύλινα φυτίλια σε σχήμα σταυρού

Τα ξύλινα φυτίλια «σταυρός» αποτελούνται από 2 ξύλινες λάμες σε σχήμα σταυρού. Η διασταύρωση βοηθά στην επίτευξη μιας υπέροχης φλόγας.

Φυτίλια ξύλινα 13×100 mm σε σχήμα σταυρού με μεταλλική βάση.

 

Ειδικά σχέδια ξύλινων φυτιλιών για κεριά

Εάν θέλετε να σχεδιάσετε και να δημιουργήσετε κεριά που ξεχωρίζουν, σε μεγάλους περιέκτες, τα οποία θα διαθέτουν άριστη καύση, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω ξύλινα φυτίλια:

 

Φυτίλια σε σχήμα πυραμίδας με μεταλλική βάση.

 

Φυτίλια ξύλινα 40×60 mm με μεταλλική βάση.

Φυτίλια ξύλινα 15×100 mm με μεταλλική βάση.

 

Ελπίζουμε να βρήκατε χρήσιμες τις πληροφορίες του άρθρου μας! Εάν θέλετε να μάθετε πως θα δημιουργήσετε αρωματικά κεριά σόγιας, τότε διαβάστε τον λεπτομερή οδηγό μας!

Πως φτιάχνω αρωματικά κεριά στο σπίτι? Πλήρης Οδηγός 2023

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *