Πλουσιότερο σε θρεπτικά συστατικά το ελληνικό μέλι

honey2Πλουσιότερο τόσο σε αρωματικές ουσίες όσο και σε θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα εισαγόμενα από ξένες χώρες που διατηρούν πυκνή και συνεχή βλάστηση, είναι το Ελληνικό μέλι, με βάση δηλώσεις του καθηγητή Ανδρέα Θρασυβούλου (Εργαστήριο Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας, Σχολή Γεωπονίας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το σημαντικότερο στοιχείο που επηρεάζει την άριστη ποιότητα του μελιού είναι η ανθρώπινη παρέμβαση. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Θρασύβουλος επισημάνει: «Τέτοια παρέμβαση είναι η αύξηση της υγρασίας και παράλληλα η παστερίωση του προϊόντος για να μην ξινίσει, η ανάμειξη διαφόρων κατηγοριών μελιού για να επιτευχθεί επιθυμητό χρώμα, η αφαίρεση της γύρης για να προσδώσει διαύγεια και να καθυστερήσει την κρυστάλλωση κ.ά. Η ανθρώπινη αυτή παρέμβαση είναι ανύπαρκτη στα ελληνικά μέλια, τα οποία προσφέρονται ανεπεξέργαστα, πυκνά και με όλα τα θρεπτικά του συστατικά, όπως τα παράγει η μέλισσα απευθείας από την κυψέλη. Αυτή η απουσία επεξεργασίας του ελληνικού μελιού το κάνει να ξεχωρίζει από το εισαγόμενο».

βάζα για μέλιΕπίσης συμπληρώνει «λόγω του ξηροθερμικού κλίματος η απόδοση των φυτών σε νέκταρ στην Ελλάδα είναι μικρή, με αποτέλεσμα οι μέλισσες δύσκολα να συλλέγουν το νέκταρ» διευκρινίζει ο κ. Θρασυβούλου, για να προσθέσει: «Όσο πιο δύσκολα και αργά οι μέλισσες συλλέγουν το νέκταρ, τόσο περισσότερο το συμπυκνώνουν, το επεξεργάζονται και το εμπλουτίζουν με αρωματικές ουσίες, ένζυμα και άλλα συστατικά».

Αναφορικά με τις καταναλωτικές συνήθειες , ο Έλληνας καταναλώνει το περισσότερο μέλι σε σχέση με όλους τους Ευρωπαίους καταναλωτές (1,6 Kg ανά άτομο και ανά έτος). Το ελληνικό μέλι αποτελεί ένα καλά μελετημένο προϊόν με ταυτοποιημένα και νομοθετημένα χαρακτηριστικά που μπορούν να ελεγχθούν. Η νομοθέτηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των αμιγών μελιών δεν υπάρχει σ’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, οι Έλληνες μελισσοκόμοι και τυποποιητές μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι πλέον ενημερωμένοι αγρότες, είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί στην ποιότητα του προϊόντος που διαθέτουν και εφαρμόζουν τους κανόνες ορθής μελισσοκομικής πρακτικής.

Βάζο για μέλιΕρωτώμενος για ποιο λόγο θα πρέπει να καταναλώνουμε μέλι συμπληρώνει πως είναι μια φυσική τροφή που δεν δέχεται καμιά επεξεργασία και αποτελείται από διάφορα χρήσιμα συστατικά που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 180. Τα απλά και σύνθετα ζάχαρα του μελιού, τα λιπαρά και οργανικά οξέα, τα μεταλλικά στοιχεία, τα αμινοξέα, οι αρωματικές ουσίες, τα αντιβιοτικά, οι βιταμίνες, τα ένζυμα και τα άλλα συστατικά που συνυπάρχουν στο μέλι και η οργανική τους διασύνδεση του προσδίδουν μοναδικές ιδιότητες. Ο ανθρώπινος οργανισμός μοιάζει σαν μηχανή που ενέργειά της είναι η ζάχαρη. Το μέλι είναι εκλεκτή καύσιμη ύλη της ανθρώπινης μηχανής και κατώτερη η βιομηχανική ζάχαρη. Το μόνο κοινό τους γνώρισμα είναι η προέλευσή τους, που είναι κατά βάση ο φυτικός χυμός. Το μέλι ωστόσο παραμένει ένα αγνό, φυσικό, ανεπεξέργαστο προϊόν, ενώ η ζάχαρη ένα προϊόν βιομηχανικής και χημικής επεξεργασίας.

«Η συχνή κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε διαβήτη, έλκη του στομάχου, σε πυώδη αμυγδαλίτιδα, στη συντόμευση της νεότητας και γενικά στην κατάρρευση της υγείας. Η συχνή χρησιμοποίηση μελιού δίνει δύναμη και ευεξία στον οργανισμό. Βοηθά τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων του οργανισμού και τον ελαττωματικό μεταβολισμό, ρυθμίζει τη λειτουργία του εντέρου και βοηθά στο να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα. Είναι δυναμωτικό και καταπραϋντικό».

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *