Στην βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς αλλά και στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ φαίνεται να βοηθάει η κατανάλωση του κόκκινου κρασιού με βάση νέα επιστημονική μελέτη.
Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine και οι επιστήμονες επιχείρησαν να μελετήσουν την επίδραση της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ σε καρδιομεταβολικούς δείκτες διαβητικών ασθενών, καθώς επίσης και κατά πόσο υπάρχει διαφορά σε σχέση με το είδος του κρασιού που καταναλώνεται.
Στην έρευνα έλαβε μέρος ένα δείγμα από 224 διαβητικούς ασθενείς ηλικίας 40-75 ετών. Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να καταναλώνουν σε καθημερινή βάση μαζί με το δείπνο ένα ποτήρι μεταλλικό νερό (150 ml), λευκό ή κόκκινο κρασί για συνολικό διάστημα περίπου δύο χρόνια. Κατά την διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν Μεσογειακού τύπου δίαιτα, ενώ σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα πραγματοποιούσαν αιματολογικές εξετάσεις, παρακολουθούσαν ομαδικές συνεδρίες συμβουλευτικής και συμπλήρωναν κάποιου είδους ερωτηματολόγια.
Μετά το πέρας της έρευνας, τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο καρδιομεταβολικός κίνδυνος βρέθηκε να είναι χαμηλότερος μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν κρασί. Πιο συγκεκριμένα, οι εθελοντές που κατανάλωναν κόκκινο κρασί παρουσίασαν πιο ευνοϊκές μεταβολές των επιπέδων λιπιδίων. Συνολικά, παρότι και τα δύο είδη κρασιού βρέθηκαν να έχουν σχέση με τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου, το κόκκινο κρασί φάνηκε να έχει μεγαλύτερη θετική επίδραση σε δείκτες του λιπιδαιμικού και μεταβολικού προφίλ.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές, αν και η χρονική διάρκεια αποτελεί ένα βασικό πλεονέκτημα της μελέτης, παρ όλα αυτά τα πιθανά οφέλη αλλά και οι κίνδυνοι της κατανάλωσης αλκοόλ θα πρέπει να εξετάζονται πολύ προσεκτικά όταν πρόκειται για συστάσεις που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή κλινική πρακτική.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει σε σημαντικό ποσοστό πως μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ μπορεί να χαρακτηριστεί ευεργετική η καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού. Όσον αφορά τον σακχαρώδη διαβήτη, φαίνεται πως ο επιπολασμός της νόσου είναι χαμηλότερος σε άτομα που καταναλώνουν σε συχνή βάση μέτριες ποσότητες αλκοόλ, αν και η πιθανή επίδρασή του παραμένει αμφιλεγόμενη εξαιτίας της έλλειψης μακροχρόνιων μελετών.