Οι θεραπευτικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού

wine-glassΤο κρασί και ιδιαιτέρως το κόκκινο αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της μεσογειακής διατροφής και χάρη στις ουσίες που εμπεριέχει, ενισχύει σημαντικά την εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού. Πάμε να δούμε ορισμένες από τις ευεργετικές ιδιότητες του.

Μείωση της χοληστερίνης
Αποτελέσματα ερευνών έχουν δείξει πως τα κόκκινα σταφύλια είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες και ενισχύουν σημαντικά τη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης. Αξίζει να σημειωθεί πως σε μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, τα ευρήματα απέδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που έπασχαν από χοληστερίνη και κατανάλωναν κόκκινο κρασί, παρουσίασαν μείωση στα επίπεδα της κατά 12%.
Εν ολίγοις, το κόκκινο κρασί έχει την δυνατότητα να εμποδίζει τα «περισσεύματα» της χοληστερίνης από το να κάθονται στα αρτηριακά τοιχώματα, τα οποία πολλές φορές σκληραίνουν, αυξάνουν την αρτηριακή πίεση οδηγώντας σε καρδιακά επεισόδια.

Προστασία της καρδιάς
Οι πολυφαινόλες, τα αντιοξειδωτικά συστατικά περιέχει το κόκκινο κρασί, βοηθούν σημαντικά τα αιμοφόρα αγγεία να διατηρούνται ευέλικτα αλλά και να μειώνουν τον κίνδυνο ανεπιθύμητης πήξης.

Ειδικοί ερευνητές έχουν κατά καιρούς αναφέρει πως οι πολυφαινόλες μπορούν να είναι εξίσου αποτελεσματικές με την ασπιρίνη. Από την άλλη όμως συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή καθώς η μεγάλη και χρόνια κατανάλωση κάποιας μορφής αλκοόλ μπορεί να καταστρέψει την καρδιά, παρά τις όποιες υγιεινές ιδιότητες ορισμένων αλκοολούχων ποτών. Όπως γίνεται αντιληπτό, το κλειδί είναι το μέτρο.

Μπουκάλι για κρασίΈλεγχος του σακχάρου στο αίμα
Η φλούδα που έχουν τα κόκκινα σταφύλια και η οποία είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη, ουσία που θεωρείται πως χαρίζει στο κρασί την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, έχει την ευεργετική δυνατότητα να ελέγχει τα ποσοστά του σακχάρου στο αίμα.
Έρευνες έχουν δείξει πως η ουσία αυτή μειώνει σημαντικά τα ποσοστά χοληστερίνης και τη συστολική αρτηριακή πίεση, διατηρώντας με τον τρόπο αυτό σε ομαλά επίπεδα το σάκχαρο. Οι επιστήμονες έχουν διατυπώσει την άποψη πως η ρεσβερατρόλη διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης ή ακόμα και ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη βοηθώντας στη ρύθμιση της γλυκόζης και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

«Ξυπνά» το μυαλό
Η ίδια ουσία, η ρεσβερατρόλη, είναι αυτή που είναι υπεύθυνη για την «αιχμηρότητα» της μνήμης. Η συγκεκριμένη ένωση έχει φανεί πως παρεμποδίζει τον σχηματισμό της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης, βασικού συστατικού στην πλάκα που έχει βρεθεί στους εγκεφάλους των ανθρώπων με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Μπουκάλι για κρασί conicaΑντιμετωπίζει το κρύωμα
Το κόκκινο κρασί αποτελεί ένα καλό εργαλείο για να ενισχύσετε τα αντισώματά σας. Έρευνα που διεξήχθη στην Αμερική απέδειξε πως οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 14 ποτήρια κόκκινο κρασί εβδομαδιαίως, είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν από μία κοινή γρίπη. Οι ίδιοι επιστήμονες ανέφεραν πως τα αντιοξειδωτικά συστατικά που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί καταπολεμούν τις λοιμώξεις προστατεύοντας τα κύτταρα από τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών.

Μπουκαλάκι για κρασί«Πολεμάει» την εμφάνιση του καρκίνου
Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, η ρεσβερατρόλη σε ένα άτομο που καταναλώνει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί 3-4 φορές εβδομαδιαίως, ίσως είναι αρκετή για να καταστρέψει τα εκκολαπτόμενα καρκινικά κύτταρα. Οι επιστήμονες ανέφεραν πως η συγκεκριμένη ένωση ανέστειλε την δράση μίας πρωτεΐνης, η οποία ευνοεί ουσιαστικά τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων.

Πλαστικό πώμα - μπουκάλι για κρασίΑδυνατίζει
Εκτός των άλλων, η ρεσβερατρόλη μπορεί να ευθύνεται και για την δημιουργία μιας καλλίγραμμης σιλουέτας, με τη συμβολή βεβαίως και άλλων παραγόντων όπως η σωστή διατροφή και η άσκηση. Σύμφωνα με έρευνες, το μεταβολικό παράγωγο της ρεσβερατρόλης, η πισεατανόλη εμποδίζει την ανάπτυξη των λιποκυττάρων αφού συνδέεται με τους υποδοχείς της ινσουλίνης των λιποκυττάρων, μπλοκάροντας τα ανώριμα κύτταρα τους λίπους για να ωριμάσουν και να αναπτυχθούν.

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *