Καλλυντικά και αλλεργικές αντιδράσεις!

3Καθημερινά χρησιμοποιούμε πολλά είδη καλλυντικών τόσο στο πρόσωπο, όσο και στο σώμα μας. Μπουκάλια και βάζα με κρέμες, σαμπουάν, αποσμητικά, make-up και κολόνιες, έχουν γίνει μέρος της καθημερινής περιποίησης του δέρματος. Αρώματα, χρώματα και συντηρητικά, αποτελούν συχνά αλλεργιογόνες ουσίες προκαλώντας αλλεργική αντίδραση στο δέρμα.

Τι προκαλεί μια αλλεργική αντίδραση σε καλλυντικά;

1. Τα χημικά παράγωγα του προϊόντος τραυματίζουν κατευθείαν την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος οπότε και προκαλούν ερεθιστική δερματίτιδα ή
2. Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε μία συγκεκριμένη ουσία (το καλλυντικό αλλεργιογόνο) και τότε έχουμε την αλλεργική δερματίτιδα.

Ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων ποικίλλει. Τα αρώματα που αποτελούν ισχυρές ουσίες στη σύσταση των καλλυντικών και των καθαριστικών του δέρματος αναπτύσσονται και προκαλούν αντίδραση ακόμα και σε λίγα λεπτά μετά, ενώ το σαπούνι που αποτελεί παράδειγμα ασθενέστερων ουσιών, μπορεί να προκύψει έπειτα από μέρες ή και εβδομάδες.
Αν λοιπόν γνωρίζετε ότι έχετε κάποια ευαισθησία ή θέλετε να δράσετε προληπτικά, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

11

Εμφανίσατε αλλεργική αντίδραση;

Εντοπίστε τι εφαρμόσατε επάνω σας το τελευταίο 24ωρο. Μην χρησιμοποιήσετε κανένα τους ωσότου τα συμπτώματα υποχωρήσουν. Μπορείτε να επαναλάβετε τη χρήση τους, ένα-ένα όμως κάθε φορά για να προσδιορίσετε το συγκεκριμένο ένοχο καλλυντικό που προκάλεσε την αλλεργική αντίδραση.
Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται μετά την παύση χρήσης τους, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ιατρό.

8

Πώς θα θεραπεύσετε τις αντιδράσεις στα καλλυντικά;

  • Με αποφυγή του αιτίου
  • Με αγωγή του ειδικού ιατρού:

1. Με κρέμες ή αλοιφές κορτιζόνης, οι οποίες βοηθούν στον έλεγχο της κνίδωσης, του οιδήματος και του κοκκινίσματος.
2. Με τη χρήση κάποιου αντιβιοτικού, συστηματικά ή τοπικά, σε περίπτωση που οι αλλοιώσεις επιμολύνονται.

5Τέλος, ας δούμε πως μπορείτε να προφυλαχθείτε και τι πρέπει να προσέχετε σχετικά με τη χρήση καλλυντικών και καθαριστικών προσωπικής υγιεινής για να αποφύγετε αλλεργικές αντιδράσεις.

  • Προτιμήστε καθαριστικά και καλλυντικά προϊόντα βασισμένα σε απλές ή ακόμα και τελείως φυσικές συνταγές. Περισσότερα συστατικά σημαίνουν μεγαλύτερο κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων.
  • Διαβάζετε πάντα τα συστατικά στις ετικέτες των προϊόντων ώστε να αποφύγετε το ενοχοποιητικό συστατικό που σας προκάλεσε αντίδραση στο παρελθόν.
  • Αν επιλέξετε κάποιο νέο προϊόν εφαρμόστε το πριν στον έσω αγκώνα ή στον καρπό για 24 ώρες και παρατηρήστε τυχόν αντιδράσεις.
  • Ψεκάστε λίγο από το άρωμα σας στο ρούχο σας και όχι απευθείας στο δέρμα σας και αφήστε το να εξατμιστεί πριν ντυθείτε.
  • Προτιμήστε τα υποαλλεργικά προϊόντα, χωρίς parabens, αρώματα και non – comedogenic, αν και ακόμη και προϊόντα με αυτές τις ετικέτες είναι δυνατό, έστω και σπανιότατα, να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.
  • Μην χρησιμοποιείτε καλλυντικά, μετά το χρόνο λήξης τους, ακόμη και τα πιο φυσικά. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε το προϊόν, αν αλλάξει το χρώμα ή μυρωδιά του, ακόμη και πριν τη λήξη του. Τα περισσότερα λήγουν σε 12 μήνες.
  • Μην δανείζετε τα καλλυντικά σας σε άλλα άτομα και επίσης μη δανείζεστε. Μη δοκιμάζετε πάνω στο δέρμα σας καλλυντικά άλλου ανθρώπου. Υπάρχει μεγάλη περίπτωση να μεταφερθεί πιθανή δερματοπάθεια ή μικρόβιο από τον ένα στον άλλο.
Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *