Φτιάξτε τη μηλόπιτα που όλοι θα λατρέψουν στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς
Μια συνταγή που ίσως δεν… υπολογίζατε για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι αλλά πιστέψτε μας, το σπίτι σας θα γεμίσει αρώματα γιορτινής χαράς μόλις το ταψί της ζεστής μηλόπιτας βγει από τον φούρνο! Ξεκινώντας τη μηλόπιτα μας λοιπόν θα πρέπει να εξοπλιστούμε με υπομονή καθώς θα χρειαστεί να αφήνουμε τα υλικά μας στο ψυγείο ανά διαστήματα (ο μεγαλύτερος χρόνος αναμονής είναι 30′-1 ώρα). Παρόλα αυτά, δεν θα μας φανεί τόσος πολύς ο χρόνος αναμονής καθώς υπάρχουν πολλά ακόμη να κάνουμε για την εκτέλεση της λαχταριστής αυτής συνταγής. Επίσης, καλό θα ήταν θα αφήσουμε αρκετό χώρο στην κατάψυξη αλλά και στο ψυγείο ώστε να χωράει το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε για να ψήσουμε την μηλόπιτα μας! Πάμε λοιπόν να ξεκινήσουμε;
Τι θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη
1 φλιτζάνι βούτυρο
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι
½ κ.γ αλάτι
1 αυγό
½ κούπα κρύο νερό (χρησιμοποιήστε πάγο αν είναι απαραίτητο)
1κ.σ μηλόξιδο
Για τη γέμιση
6-8 μήλα υψηλής ποιότητας *
¾ φλιτζάνι ζάχαρη
½ κ.γ κανέλα
1/8 κ.γ μοσχοκάρυδο
3 κ.σ κορνφλάουρ
2 κ.σ χυμό λεμονιού
* Επιλέξτε τα μήλα που αισθάνονται βαριά (που σημαίνει ότι είναι ζουμερά) και
είναι σταθερά όταν τα πιέζετε (πράγμα που σημαίνει ότι θα κρατήσουν καλά καθώς ψήνουν). Ανάλογα με το μέγεθος τους, θα χρειαστείτε 6 έως 8 ολόκληρα μήλα.
Πρόσθετα συστατικά:
λίγο γάλα μη αποβουτυρωμένο
λίγη μαύρη ζάχαρη
Πως θα φτιάξουμε τη μηλόπιτα:
Η ζύμη
1. Ξεκινάμε με την κρούστα. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και έπειτα προσθέτουμε το βούτυρο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί απαλά με τα χέρια ή με ένα σύρμα.
2. Αφού τα υλικά έχουν ανακατευτεί ελαφρά, αφήνουμε το μίγμα στην άκρη και χτυπάμε το αυγό και το κρύο νερό μαζί.
3. Προσθέτουμε το μηλόξιδο και ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο μείγμα αλευριού και τα χτυπάμε μαζί απαλά.
4. Αφήνουμε το μείγμα να καθίσει για λίγα λεπτά για να απορροφήσει το νερό.
5. Έπειτα, με τα χέρια ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη. (Αν η ζύμη είναι ακόμα πολύ εύθραυστη προσθέτουμε επιπλέον 1-3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό. Προσέχουμε να μην ζυμώσουμε το μείγμα παραπάνω από όσο πρέπει και γίνει σκληρό, ή να μην προσθέσουμε πάρα πολύ νερό και γίνει πολύ κολλώδες.)
6. Στη συνέχεια, αφού η ζύμη μας έχει πάρει τη μορφή μπάλας, την κόβουμε στη μέση, τυλίγουμε το κάθε κομμάτι με ζελατίνα και τα αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο (εάν βιαζόμαστε, μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη για μισή ώρα).
Η γέμιση
1. Ενώ η ζύμη ψύχεται, συνεχίζουμε φτιάχνοντας τη σάλτσα της γέμισης. Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε μαζί τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το κορνφλάουρ. Έπειτα ρίχνουμε το χυμό μήλου και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά έως ότου το μείγμα είναι παχύ και κάνει φυσαλίδες. Όταν είναι έτοιμη η σάλτσα τη βάζουμε σε ένα μπολ και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
2. Τώρα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την προετοιμασία των μήλων. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα μήλα μας σε λεπτές φέτες. Αφού τα κόψουμε όλα, τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ που το καλύπτουμε με ζελατίνα και το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά. Έπειτα τα βγάζουμε, ανακατεύουμε και τα ξαναβάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για άλλα 1-2 λεπτά. Σε αυτό το σημείο τα μήλα θα να είναι ζεστά και θα αρχίσουν να μαλακώνουν.
3. Τώρα βγάζουμε τη δροσερή σάλτσα από το ψυγείο, την ανακατεύουμε με τα μήλα και την τοποθετούμε ξανά στο ψυγείο.
Τοποθέτηση και ψήσιμο
1. Για το κάτω μέρος της πίτας παίρνουμε ένα από τα δύο κομμάτια ζύμης από το ψυγείο και το ανοίγουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια κυλώντας έναν πλάστη στη ζύμη από το κέντρο προς τα έξω σε ένα κύκλο μέχρι να είναι λίγο μικρότερη από 1εκ. σε πάχος. (για να ελέγξουμε πόσο μεγάλο θα κάνουμε τον κύκλο μας κρατάμε το ταψί πάνω από τη ζύμη για να συγκρίνουμε) Δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως η ζύμη μας πρέπει να καλύπτει και τα τοιχώματα του ταψιού καταλήγοντας ελάχιστα εκτός αυτών.
2. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο ταψί και πιέζουμε για να αφαιρέσουμε τυχόν θύλακες αέρα και τοποθετούμε το ταψί στην κατάψυξη για 10-15 λεπτά για να γίνει και πάλι κρύο.
3. Αφού βγάλουμε το ταψί από την κατάψυξη ρίχνουμε μέσα στην κρούστα μας τη γέμιση μήλων. Προσεκτικά μετακινούμε τις φέτες μήλου γύρω σε όλες τις πλευρές έτσι ώστε και η κορυφή να είναι ομοιόμορφη.
4. Τώρα βάζουμε ξανά το ταψί στο ψυγείο μέχρι να ανοίξουμε και το άλλο φύλο ζύμης.
5. Βγάζουμε λοιπόν το δεύτερο κομμάτι ζύμης από το ψυγείο και φτιάχνουμε ένα πλέγμα. Αφού απλώσουμε τη ζύμη για να είναι λίγο μεγαλύτερη από ότι ο κύκλος του ταψιού, παίρνουμε το στρογγυλό κοπίδι για πίτσες και κυλάμε για να φτιάξουμε λωρίδες (περίπου μισό εκατοστό). Οι λωρίδες πάνε με τη φορά μια-έξω-μια-μέσα.
Tip: Προτιμήστε να ξεκινήσετε τοποθετώντας πρώτα δυο λωρίδες ζύμης σε σχήμα σταυρού στη μηλόπιτα σας, κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία.
6. Τέλος τσιμπάμε και ενώνουμε τις άκρες της ζύμης περιφερειακά του ταψιού, χωρίς να τις αφήνουμε να προεξέχουν πολύ για να μην καούν στο ψήσιμο.
7. Πριν βάλουμε την μηλόπιτα στον φούρνο, αλείφουμε από πάνω απαλά το γάλα και πασπαλίζουμε τη μαύρη ζάχαρη σε όλη της την επιφάνεια.
8. Τέλος σε προθερμασμένο φούρνο, ψήνουμε στους 200°C για 20 λεπτά, στη συνέχεια (αφήνοντας την πίτα στο φούρνο) μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 175°C και ψήνουμε για άλλα 30-40 λεπτά έως ότου η κρούστα είναι πια χρυσοκαστανή.
9. Μετά το ψήσιμο αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και να ηρεμήσει για τουλάχιστον 1 ή 2 ώρες πριν την σερβίρουμε για να επιτρέψουμε τους χυμούς να ενωθούν και να πυκνώσουν.