Το λικέρ παραδοσιακά αποτελεί ένα από τα καλύτερα ποτά για κέρασμα, που μάλιστα αν είναι χειροποίητο φέρνει και την υπογραφή του ίδιου του οικοδεσπότη.
Πώς κατασκευάζεται ένα σπιτικό λικέρ;
Τα λικέρ μπορούν να συνοδεύσουν γλυκά, να εμπλουτίσουν διάφορα ροφήματα όπως καφέ, τσάι, σοκολάτα, να σερβιριστούν ως χωνευτικά, να παντρευτούν με ορεκτικά, να δημιουργήσουν δροσιστικά κοκτέιλ, να νοστιμεύσουν σάλτσες και επίσης να σβήσουν κρεατικά της κατσαρόλας, να φρεσκάρουν σαλάτες και να αποτελέσουν βάση για τη δημιουργία πολλών γλυκών.
Τα λικέρ συνήθως είναι εύκολα στην παρασκευή τους και τα δύο βασικότερα συστατικά είναι η υπομονή και η φαντασία. Υπομονή γιατί χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα μέχρι η αλκοόλη να ρουφήξει τα αρώματα και τα χρώματα του φρούτου ή του αρωματικού φυτού που επιλέξαμε και βεβαίως φαντασία γιατί στην πράξη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια πρώτη ύλη εμείς επιθυμούμε. Το μυστικό είναι να επιλέξουμε μια ουδέτερη αλκοολική βάση όσο καλύτερη γίνεται, τη ζάχαρη και να παίξουμε με τα υλικά και τις ποσότητες, ώστε να προκύψουν ιδανικές αναλογίες και ισορροπίες. Συνήθως η αλκοολική βάση που χρησιμοποιείται είναι το τσίπουρο, η βότκα ή το gin. Η ζάχαρη είναι επίσης απαραίτητη και έχει πολλές δράσεις. Από τη μια είναι αυτή που ενεργοποιεί τη ζύμωση και ζυμώνει και από την άλλη προσδίδει τη γνωστή γλυκιά της αίσθηση.
Στα λικέρ υπάρχουν διάφορες κατηγορίες και οι δυνατότητες για όποιον θέλει να δημιουργήσει είναι πάρα πολλές.
Έχοντας βάση τα φρούτα
Ξεχωριστή θέση στην κατηγορία αυτή έχουν τα εσπεριδοειδή. Πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, κουμ κουάτ και πολλά άλλα. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε την φλούδα τους και όχι ολόκληρο το φρούτο. Προσέχουμε να αφαιρέσουμε την φλούδα προσεχτικά, ώστε να βγάλουμε από αυτή το εσωτερικό άσπρο υπόστρωμα. Αυτό το κάνουμε γιατί είναι αρκετά πικρό κάτι το οποίο δεν θέλουμε στο λικέρ μας. Έπειτα, βυθίζουμε τις φλούδες σε ένα ουδέτερο απόσταγμα που βρίσκεται σε ένα καθαρό και στεγνό βάζο. Για να πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα πρέπει να αφήσουμε τις φλούδες περίπου 3 εβδομάδες με ένα μήνα. Τότε θα δούμε ότι το απόσταγμα θα έχει πάρει το χρώμα του φρούτου. Ένα tip για να βεβαιωθούμε ότι η διαδικασία έχει τελειώσει είναι να εξετάσουμε μια από τις φλούδες. Θα πρέπει να είναι άσπρη και σκληρή. Αν, τώρα, το φρούτο μας είναι κάποιες φράουλες ή κεράσια, τότε πρώτα καθαρίζουμε το φρούτο και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Μετά η διαδικασία παραμένει η ίδια. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται παραμονή του φρούτου μέσα στο αλκοόλ μεγαλύτερη από μια εβδομάδα.
Έχοντας βάση μπαχαρικά, βότανα, μυρωδικά ή άνθη
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα λικέρ που γίνονται από δυόσμο, γιασεμί, χαμομήλι, ginger, βανίλια, μέντα, φασκόμηλο και πολλά άλλα με ιδιαίτερο γευστικό ενδιαφέρον. Ένας τρόπος για την παραγωγή τους είναι ο εξής: σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς προσθέτουμε το δυόσμο ή το χαμομήλι, για παράδειγμα, μαζί με ζάχαρη και με αλκοόλη και τα αφήνουμε για 10-12 ημέρες. Εν συνεχεία, σουρώνουμε σε άλλο βαζάκι το περιεχόμενο και περιμένουμε για άλλες 15-20 ημέρες. Διαφορετικά, μπορούμε να βράσουμε το δυόσμο ή το χαμομήλι με 1 λίτρο νερό και 1 λίτρο ζάχαρη. Να περιμένουμε να παγώσει (4-5 ώρες , όχι όμως περισσότερο γιατί πικρίζει) και μετά να το ρίξουμε σε ένα βάζο που περιέχει 800ml αλκοόλ.
Έχοντας βάση τα κουκούτσια
Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας υπάρχει μια παράδοση σε λικέρ αυτού του τύπου και σίγουρα όλοι θυμάστε το βάζο με τα κουκούτσια -της μαμάς ή της γιαγιάς- που περίμενε υπομονετικά στον ήλιο… Στην κατηγορία αυτή μπορούν να χρησιμοποιηθούν κουκούτσια από κεράσι, βερίκοκα ακόμα και πικραμύγδαλα. Το μυστικό όπως αναφέρουν ειδικοί είναι να σπάσουμε μερικά από αυτά, έτσι ώστε να απελευθερωθούν πιο εύκολα τα αρώματα. Από εκεί και πέρα η διαδικασία είναι πάνω κάτω η ίδια. Σε μια αποστειρωμένη φιάλη του 1 λίτρου βάζουμε 120 κουκούτσια, για παράδειγμα από κεράσια (όπου τα 20-40 περίπου τα έχουμε σπάσει) και το υπόλοιπο το γεμίζουμε με ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε δυο ποτήρια από το αλκοόλ που επιλέξαμε και αφήνουμε για 2-3 ημέρες. Εν συνεχεία, γεμίζουμε όλη τη φιάλη με την ίδια αλκοόλη και αφήνουμε για 40 ημέρες περίπου στον ήλιο. Καλό είναι κάθε ημέρα να ανακατεύουμε καλά, ώστε να διαλύεται η ζάχαρη. Με τον ίδιο τρόπο παρασκευάζεται και το ονομαστό λικέρ κράνο. Σε αυτή την περίπτωση όμως έχουμε μείγμα από το φρούτο και τα κουκούτσια ενώ φροντίζουμε τα κράνα που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι ώριμα και μαύρα.
Όποιο τρόπο κι αν επιλέξετε εμείς σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!