Άραγε γνωρίζετε ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να παντρευτείς κάποιος έτσι ώστε να έχει τις περισσότερες πιθανότητες για να μην χωρίσει; Η επιστήμη λοιπόν μίλησε και μια νέα έρευνα έρχεται να δώσει απάντηση στο ερώτημα αυτό για το πότε είναι καλύτερο να κάνετε τον γάμο σας και να μοιράσετε μπομπονιέρες. Πιο συγκεκριμένα, ειδικοί ερευνητές ανέφεραν πως οι άνθρωποι θα πρέπει να παντρεύονται μεταξύ 28 και 32 ετών αν δεν θέλουν να χωρίσουν στα πρώτα πέντε χρόνια της συμβίωσης.
Η εν λόγω έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Οικογενειακών Σπουδών, πραγματοποιήθηκε από τον Nick Wolfinger, κοινωνιολόγο στο πανεπιστήμιο της Γιούτα. Με βάση τα αποτελέσματα οι νέοι που παντρεύονται από τα 28 έως τα 32 έχουν και τις λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουν στα επόμενα χρόνια. Ο Wolfinger επεξεργάστηκε και ανέλυσε δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Οικογενειακής Ανάπτυξης από το χρονικό διάστημα 2006 – 2010 και από το διάστημα 2011 – 2013 για να καταλήξει σε ένα είδος ανάποδης καμπύλης.
«Οι πιθανότητες διαζυγίου μειώνονται όσο κάποιος απομακρύνεται από την εφηβεία και πλησιάζει τα τριάντα. Έπειτα, οι πιθανότητες αυξάνονται πάλι όσο πλησιάζει την ηλικία των 40» ανέφερε ο κ. Wolfinger. Σημαντικό εύρημα είναι πως η μελέτη αποδεικνύει πως για κάθε χρόνο μετά τα 32, η πιθανότητα διαζυγίου αυξάνεται περίπου στο 5%.
Τα στοιχεία αυτά έρχονται να ανατρέψουν παλαιότερες μελέτες και κοινωνιολογικές θεωρίες, οι οποίες ανέφεραν πως όσο κάποιος περιμένει για να παντρευτεί, σε τόσο πιο σταθερό γάμο είναι πιθανό να καταλήξει χωρίς να υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός στην ηλικία.
Συμπερασματικά, μπορούν να ειπωθούν διάφοροι λόγοι που μπορούν δικαιολογήσουν το γεγονός πως κοντά στα 30 είναι η καλύτερη ηλικία για μια μακροχρόνια δέσμευση με κάποιον. Πρώτον, οι άνθρωποι βρίσκονται σε αρκετά μεγάλη ηλικία έτσι ώστε να καταλαβαίνουν αν πραγματικά αν τα πηγαίνουν καλά με κάποιον ή αν απλά ερωτεύονται εφήμερα. Δεύτερον, έχουν αναλάβει κάποιες ευθύνες και έχουν κάνει ήδη αρκετές σημαντικές επιλογές στη ζωή τους. Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό να είναι σταθεροί από οικονομική άποψη ώστε να στηρίξουν κάποιον άλλον αν χρειαστεί.
Τρίτον, δεν είναι και τόσο μεγάλοι ώστε να έχουν επιλέξει αποκλειστικά έναν δρόμο και παράλληλα να μην είναι διατεθειμένοι να κάνουν μικρές προσαρμογές στη ζωή, τις συνήθειες, τους στόχους και την προσωπική υγιεινή που ένας γάμος σίγουρα χρειάζεται. Και τέλος, το πιο πιθανό είναι να μην έχουν παιδιά ή πρώην συζύγους με τα οποία χρειάζεται να μοιράζονται τα χρήματα, τον χρόνο και την αφοσίωσή τους.