Βάπτιση και οι συμβολισμοί της

Βάζο για γάμο-βάπτισηΉρθε η ώρα να διοργανώσετε την βάπτιση του παιδιού σας και να μοιράσετε μπομπονιέρες; Άραγε γνωρίζετε πως η τελετή της βάπτισης αποτελεί ένα θρησκευτικό μυστήριο που είναι γεμάτο συμβολισμούς; Μέσα από την τελετή της βάπτισης ο άνθρωπος γίνεται χριστιανός και μέλος της εκκλησίας του Χριστού.

ΤΟ ΝΕΡΟ
Είναι το απαραίτητο στοιχείο της βάπτισης. Συμβολίζει την αγνότητα και μέσα από αυτό το παιδί εξαγνίζεται και εντάσσεται στη ζωή ως χριστιανός. Η τριπλή βύθιση του μωρού στο όνομα της Αγίας Τριάδας δηλώνει την συμμετοχή του στην Ανάσταση του Χριστού.

Η ΛΑΜΠΑΔΑ
Η λαμπάδα που κρατάει ο νονός ή ο παπάς συμβολίζει το αληθινό φως. Αντιπροσωπεύει την πίστη στην χριστιανική αλήθεια ή οποία και δίνει φως στη ζωή του νεοφώτιστου μέλους της που δέχεται το χρίσμα του χριστιανισμού.

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ
Είναι το σύμβολο και η σφραγίδα της χριστιανικής πίστης και φυσικά αναπόσπαστο κομμάτι στο μυστήριο της βάπτισης.

ΤΟ ΛΑΔΙ
Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πως κατά την διάρκεια της τελετής ο νονός αλείφει με λάδι το σώμα του μωρού πριν την είσοδο στην κολυμβήθρα. Το λάδι που έχει αγιαστεί συμβολίζει την χάρη του θεού και απελευθερώνει κάθε αμαρτία μέσω της βάπτισης.

Η ΤΡΙΧΟΚΟΥΡΙΑ
Το κόψιμο των μαλλιών σε τρία σημεία αποτελεί ένα είδος προσφοράς του νεοφώτιστου προς τον Θεό ως νέο μέλος στην Εκκλησία, δηλώνοντας πως στο εξής ανήκει στο Θεό και είναι αφιερωμένος σε Αυτόν.

Μπουκαλάκι για γάμο-βάπτισηΤΟ ΜΥΡΟ
Ο νεοφώτιστος αλείφεται σταυροειδώς με το Άγιο Μύρο σε διάφορα μέρη του σώματος για να χριστεί την καθαρότητα του Αγίου Πνεύματος όπως ο Χριστός χρίστηκε με το Άγιο Πνεύμα στον Ιορδάνη ποταμό.

ΤΑ ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ ΡΟΥΧΑ
Λέγονται αλλιώς και «φωτικά» και συμβολίζουν την καινούργια, αμόλυντη και φωτεινή ζωή του χριστιανού. Για αυτό το λόγο είναι συνήθως λευκά καθώς το λευκό χρώμα συμβολίζει την αγνότητα και την λαμπρότητα της ψυχής του βαπτισθέντος. Ο νεοφώτιστος ντύνεται με ρούχα λευκά όπως και οι Άγγελοι και ο εξ Αναστάσεως Χριστός.

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *