Παπούτσια εργασίας και ασφάλεια εργαζόμενου

Παπούτσια εργασίας: Το Α και το Ω στην καθημερινότητα του εργαζόμενου


Ασφάλεια του εργαζόμενου
Η ασφάλεια του εργαζόμενου στο περιβάλλον εργασίας του είναι δικαίωμα κατοχυρωμένο και απαράβατο και σύμφωνα και με το άρθρο 662 ΑΚ: «ο εργοδότης οφείλει να διαρρυθμίζει τα σχετικά με την εργασία και με το χώρο της καθώς και τα σχετικά με τη διαμονή, τις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα ή εργαλεία, έτσι ώστε να προστατεύεται η ζωή και η υγεία του εργαζομένου».

Πέραν όμως αυτού, το αίσθημα της ασφάλειας στο εργασιακό περιβάλλον είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει και την απόδοση του εργαζομένου. Όταν ένας εργαζόμενος δεν αισθάνεται απειλή για την σωματική και ψυχική του υγεία, ανταποκρίνεται πιο γρήγορα, πιο υπεύθυνα και πιο αποδοτικά στα εργασιακά του καθήκοντα. Και ποιος εργοδότης, στο τέλος της ημέρας, δεν επιθυμεί τις βέλτιστες απολαβές από εργαζόμενους ικανοποιημένους από τις συνθήκες εργασίας τους;

Σημαντικός, λοιπόν, είναι ο κατάλληλος εξοπλισμός, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και απαιτήσεις στους διάφορους εργασιακούς χώρους. Τα παπούτσια εργασίας είναι από τα πιο αναγκαία και συνηθισμένα μέσα προστασίας των εργαζομένων, με εφαρμογές σε ποικίλα εργασιακά περιβάλλοντα.

Χαρακτηριστικά παπουτσιών εργασίας
Αρχικά, προστατεύουν το χρήστη τους από πιθανούς τραυματισμούς των ποδιών, όπως τραυματισμός από πίεση, σύγκρουση και διάτρηση, λόγω της ειδικής κατασκευής τους από κατάλληλα, ανθεκτικά υλικά. Αφενός, το μεταλλικό προστατευτικό στη θέση των δακτύλων, προστατεύει την ευαίσθητη αυτή περιοχή από τους διάφορους κραδασμούς. Αφετέρου, η ελαστική τους σόλα απορροφά τους κραδασμούς και εξομαλύνει τις κρουστικές δυνάμεις που δέχονται οι
μύες, οι αρθρώσεις και τα οστά των ποδιών. Επιπλέον, η αντιολισθητική δράση της σόλας και η ικανοποιητική πρόσφυση που προσφέρεται από ειδικές πτυχές της κατασκευή της την καθιστούν ιδανική για την προστασία του πέλματος του ποδιού.

Όσον αφορά το εσωτερικό του παπουτσιού, η μαλακή του επένδυση προσφέρει άνετο και ξεκούραστο πάτημα, ενώ η προσθήκη ανατομικού πάτου προσφέρει ακόμη πιο ευχάριστο πάτημα και εξαλείφει τη δυσοσμία των ποδιών. Για ιδανική εφαρμογή στο πόδι, προτείνεται η χρήση ελαφρώς μεγαλύτερου νούμερου παπουτσιού, καθώς και η χρήση βαμβακερής κάλτσας (για καλοκαίρι) και μάλλινης (για χειμώνα).

  • Παπούτσια εργασίας για τους καλοκαιρινούς μήνες:
    Η μαλακή υφασμάτινη και διαπερατή εξωτερική επένδυση του παπουτσιού επιτρέπει τον αερισμό του ποδιού και προσφέρει ευχάριστη αίσθηση τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, αλλά και το φθινόπωρο και την άνοιξη.
  • Παπούτσια εργασίας για τους χειμερινούς μήνες:
    Η ανθεκτική και αδιάβροχη εξωτερική επένδυση του παπουτσιού επιτρέπει την προστασία του ποδιού από το κρύο, τη βροχή και το χιόνι, παρέχοντας ασφάλεια και σταθερότητα στο βάδισμα.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά των παπουτσιών εργασίας, σε συνδυασμό με την κομψή εξωτερική τους εμφάνιση και την προσιτή τιμή τους, τα καθιστούν ιδανικά μέσα σωστής και ασφαλούς ένδυσης.

Εργασιακοί κλάδοι όπου ενδείκνυται η χρήση παπουτσιών εργασίας
Τα παπούτσια εργασίας έχουν πληθώρα εφαρμογών, τόσο στον πρωτογενή, όσο και στο δευτερογενή τομέα παραγωγής. Δεδομένου των εξειδικευμένων χαρακτηριστικών που διαθέτουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

  1. Στον τομέα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας που με τη σειρά τους καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εργασιών (όργωμα, χειρισμός μηχανημάτων, παραγωγή και μεταφορά προϊόντων και ζώων, υδατοκαλλιέργειες κ.λπ.).
  2. Στον κλάδο της μεταποιητικής βιομηχανίας (βιομηχανία τροφίμων και ποτών, ξυλείας, ένδυσης, φαρμακοβιομηχανία, βιομηχανία κατασκευής μηχανημάτων, βιομηχανία κατασκευής ηλεκτρικών
    συσκευών και εξοπλισμού κ.α.)
  3. Στον κλάδο της παράκτιας και θαλάσσιας βιομηχανίας (ναυπηγεία: κατασκευή, επισκευή, μεταφορά εξαρτημάτων και εξοπλισμού πλοίων, τομέας Παραγωγής & Διαχείρισης Ενέργειας: μηχανική των ρευστών, θερμοδυναμική κ.α.).

 

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *