Βάζα γυάλινα: 12 έξυπνες χρήσεις και πως να τα αξιοποιήσετε

Έχετε κουραστεί να μαζεύετε άδεια βάζα γυάλινα επειδή «κάπου θα φανούν χρήσιμα» αλλά τελικά δεν τα χρησιμοποιείται πουθενά και απλά παίρνουν χώρο?

Στις περισσότερες κουζίνες, υπάρχουν ντουλάπια ολόκληρα γεμάτα με άδεια βαζάκια που περιμένουν να τα αξιοποιήσουμε αλλά ποτέ δεν το κάνουμε!

βάζα γυάλινα για πολλές χρήσεις

Οπότε το ερώτημα παραμένει: πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα γυάλινα βάζα που ΄έχουμε μαζέψει ή ακόμη καλύτερα πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα γυάλινα βάζα για να δημιουργήσουμε παρουσιάσεις που ξεχωρίζουν.

Χωρίς καμία αμφιβολία, είναι πραγματικά υπέροχο να μαζεύουμε τα άδεια γυάλινα βαζάκια με σκοπό να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε. Αφενός ενισχύουμε την οικολογική μας δράση και συνείδηση, αφετέρου η χρήση τους έχει σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • Είναι μη πορώδη, άρα δεν μεταφέρουν τις μυρωδιές των τροφίμων
  • Κρατάνε το περιεχόμενο τους ασφαλές, χωρίς την χρήση οποιασδήποτε επικίνδυνης ουσίας
  • Είναι εύκολο να καθαριστούν
  • Ειναι μια οικολογική επιλογή

Πάμε τώρα να δούμε τους 12 δημιουργικούς και έξυπνους τρόπους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα γυάλινα βάζα κάθε μεγέθους για να εξοικονομήσουμε χώρο και χρήμα!

Βάζα γυάλινα για αποθήκευση τροφίμων και meal prep

βάζα_γυάλινα_για_meal_prep

Το γυαλί είναι μια φυσική, eco-friendly επιλογή για να αποθηκεύσουμε τρόφιμα, είτε αυτά είναι στερεά ή υγρά. Όταν θέλετε να χωρίσετε το φαγητό σας σε μερίδες αλλά δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τάπερ, τα γυάλινα βάζα είναι η εναλλακτική επιλογή.

Bonus tip: Εάν το γραφείο σας έχει φούρνο μικροκυμάτων, μπορείτε να το βάλετε κατευθείαν μέσα καθώς το γυαλί είναι ανθεκτικό στα μικροκύματα. Αναζητήστε την σχετική σήμανση που λέει ότι το βάζο σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο φούρνο μικροκυμάτων πριν το δοκιμάσετε!

 

Βάζα γυάλινα για τρόφιμα που έχουν υποστεί ή απαιτούν κάποιας μορφής ζύμωση (fermented)

βάζα_για_σάλτσες

Τα γυάλινα βάζα είναι ιδανικά για τη δημιουργία λαχταριστού, κεφίρ, φυτικού γάλακτος ή φρέσκου τυριού, μέσα από την άνεση της κουζίνας σας. Ιδανικά για αυτή τη χρήση είναι τα μεγάλα γυάλινα βάζα σε οβάλ σχήμα.

Δείτε βάζα για σάλτσες εδ΄ώ.

 

Βάζα γυάλινα για αποθήκευση κάθε είδους προζύμι

βάζα_για_προζύμι

Ένα παραδοσιακό προζύμι μπορεί να δημιουργηθεί μέσα σε ένα κεραμικό μπολ ωστόσο μπορεί εξίσου εύκολα να αποθηκευτεί μέσα σε ένα μεγάλο βάζο.

Δείτε βάζα για προζύμι εδ΄ώ.

 

Βάζα γυάλινα μπαχαρικών

βάζα_για_μπαχαρικά

Έχετε δει πιθανότατα πόσο πιο φθηνά είναι τα μπαχαρικά που πωλούνται σε σακουλάκια και όχι σε πλαστικά δοχεία. Εξοικονομήστε χώρο και χρήμα χρησιμοποιώντας μικρα βαζάκια για κάθε είδους μπαχαρικά στην κουζίνα σας.

Δείτε βάζα για μπαχαρικά εδ΄ώ.

 

Βάζα γυάλινα για αποξηραμένα βότανα

βάζα_για_βότανα

Για να διατηρήσετε την ποιότητα των αποξηραμένων βοτάνων σας, θα πρέπει να τα αποθηκεύσετε σε γυάλινα βάζα που σφραγίζουν καλά. Χρησιμοποιήστε ετικέτες για να ξέρετε τι περιέχει το κάθε βάζο.

Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα εμποδίσετε την υγρασία να εισέλθει στα βάζα και να καταστρέψει τα βότανα, αλλά θα έχετε και μια αισθητικά ευχάριστη εμφάνιση όταν τα τοποθετείται σε ανοιχτά ράφια. Ένα πλήρες ράφι με βαζάκια με βότανα ξεχωρίζει τους επαγγελματίες της κουζίνας από τους αρχάριους!

Δείτε βάζα για βότανα εδ΄ώ.

 

Βάζα γυάλινα για αποθήκευση χύμα εμπορευμάτων

βάζα_για_αποθήκευση

Η αποθήκευση των χύμα προϊόντων σας σε γυάλινα βάζα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε το περιβάλλον και να μειώσετε τα πλαστικά σας απορρίμματα. Τα βάζα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποθηκεύσετε όσπρια, μέλι, αλεύρι καρύδας, ξηρούς καρπούς – οτιδήποτε!

Δείτε βάζα για αποθήκευση χύμα προϊόντων εδώ.

 

Βάζα γυάλινα για shaker dressing σαλάτας

βάζα_γυάλινα_για_dressing_σαλάτας

Ξεχάστε το μπολ και το σύρμα! Απλώς προσθέστε όλα τα υλικά της σπιτικής σας βινεγκρέτ σε ένα βάζο και ανακινήστε. Το αγαπημένο σας dressing, απευθείας μέσα στο αποθηκευτικό του σκεύος.

Δείτε βάζα για shaker dressing σαλάτας εδ΄ώ.

 

Βάζο γυάλινα δώρου με μπισκότα / κέικ / γλυκά

βάζα_γυάλινα_για_γλυκά_και_παρουσιάσεις_δώρων

Μια εξαιρετική χρήση των γυάλινων βάζων είναι για να δημιουργήσετε μοναδικές παρουσιάσεις γλυκών. Εάν θέλετε να συσκευάσετε γλυκά με μια πιο σπιτική αισθητική, τότε τα γυάλινα βάζα είναι ιδανικά.

Δείτε βάζα για γλυκές παρουσιάσεις εδ΄ώ.

 

Γυάλινα βάζα ως φωτιστικό

βάζα_ως_φωτιστικό

Η δημιουργία ενός φωτιστικού από ένα γυάλινο βάζο είναι ένας εύκολος και όμορφος τρόπος για να φωτίσετε τη νύχτα σας. Με τόσες πολλές διαφορετικές επιλογές και ιδέες εκεί έξω, είναι σίγουρο ότι θα βρείτε τον τέλειο συνδυασμό που θα δημιουργήσει την ιδανική ατμόσφαιρα στο σπίτι σας. Είτε θέλετε κάτι ρουστίκ ή μοντέρνο, κλασικό ή ιδιόρρυθμο, ζεστό και φιλόξενο ή απαλό και διακριτικό- οι δυνατότητες είναι ατελείωτες!

Δείτε βάζα για δημιουργικές παρουσιάσεις εδ΄ώ.

 

Βάζα γυάλινα για κεριά

βάζα_για_παρουσίαση_κεριών

Πρακτικά και μοντέρνα βάζα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσετε τα δικά σας κεριά, κανοντας το χώρο σας μοναδικό.

 

Ένας μικρός κήπος στο γυάλινο βάζο σας

βάζα_γυάλινα_για_δημιουργία_μικρού_οικοσυστήματος

Πώς λειτουργούν τα terrariums; Είναι εσωτερικοί κήποι σε ένα σφραγισμένο δοχείο. Τα φυτά και το χώμα στο terrarium απελευθερώνουν υδρατμούς – ουσιαστικά ανακυκλώνουν το νερό. Οι υδρατμοί συλλέγονται στη συνέχεια στα τοιχώματα του δοχείου και στάζουν στο έδαφος.

Το καλύτερο δεν το είπαμε ακόμα! Μπορείτε να τα φτιάξετε σε οποιοδήποτε μέγεθος ή σχήμα βάζου (ακόμα και σε γυάλα ψαριού!), οπότε αν έχετε ένα βάζο που φαίνεται να μην ταιριάζει με τα υπόλοιπα, ξεκινήστε έναν μικρό κήπο σε αυτό!

 

Βάζα γυάλινα για DIY Καλλυντικά

βάζα_γυάλινα_για_καλλυντικά

Ψάχνετε για έναν βιώσιμο τρόπο να δημιουργήσετε καλλυντικά χρησιμοποιώντας φυσικά συστατικά; Τα DIY καλλυντικά σε γυάλινα βάζα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε προϊόντα ομορφιάς που κάνουν καλό στο δέρμα σας και στο περιβάλλον.

Με τα αγαπημένα σας αιθέρια έλαια και φυσικά συστατικά, μπορείτε εύκολα να φτιάξετε κάτι που ταιριάζει με τον τύπο του δέρματός σας!

Δείτε βάζα για DIY καλλυντικά εδ΄ώ.

 

Θέλετε να μάθετε πως μπορείτε να φτιάξετε αρωματικά κεριά? Δείτε τον πλήρη οδηγό μας εδω!

 

 

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *