Πως φτιάχνω αρωματικά κεριά στο σπίτι? Πλήρης Οδηγός 2023

Είναι φθηνότερα από τα έτοιμα και γίνονται πολύ εύκολα!

Θέλετε να φτιάξετε τα δικά σας αρωματικά κεριά? Με λίγα μόλις υλικά και απαραίτητα βήματα, θα είστε σε θέση να δημιουργήσετε πανέμορφα αρωματικά κεριά που θα γεμίσουν το σπίτι σας με μοναδικά αρώματα, ζέστη και θαλπωρή! Μάθετε πως μπορείτε να φτιάξετε αρωματικά κεριά στο σπίτι σας με τον αναλυτικό αλλά παράλληλα απλό οδηγό μας!

Συλλογή υλικών και πρώτων υλών για την δημιουργία αρωματικών κεριών

 

Πρίν ξεκινήσετε με την δημιουργική διαδικασία, ήρθε η ώρα για μερικές σημαντικές αποφάσεις! Ξεκινάμε με την συλλογή των απαραίτητων πρώτων υλών. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται το κερί, το καλούπι, το φυτίλι, οι χρωστικές ουσίες και όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα υλικά. Μόλις τα έχετε όλα μπορείτε να περάσετε στο λιώσιμο του κεριού και την χρήση του!

 

Αποφασίστε τι είδους αρωματικό κερί θέλετε να δημιουργήσετε

Ας ξεκινήσουμε με το τί είδος κεριού θέλετε να ασχοληθείτε. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πληθώρα μεγεθών, σχημάτων και στυλ. Από τα κλασικά κεριά κηροπήγιου μέχρι τα πιο περίπλοκα και περίτεχνα σχέδια κεριών, όπως αυτά σε μπολ καρύδας ή σε πυρίμαχα βάζα με καπάκι. Αναρωτηθείτε τι είδους κερί θέλετε να δημιουργήσετε και χρησιμοποιήστε το ως αφετηρία.

 

Διαλέξτε το ιδανικό καλούπι

Το καλούπι που θα διαλέξετε θα είναι η βάση της δημιουργίας σας, οπότε διαλέξτε προσεκτικά! Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε mason jars, τενεκεδένια βαζάκια, γυάλινα βαζάκια και άλλα πολλά! Βεβαιωθείτε ότι αυτό που θα επιλέξετε είναι πυρίμαχο και μπορεί να αντέξει την θερμότητα της φλόγας κατά την διαδικασία της καύσης του κεριού.

Pro tip: Τα αρωματικά κεριά χρειάζονται καπάκι για να διατηρούν την ένταση του αρώματος καθ’όλη την διάρκεια τους οπότε είναι προτιμότερο να διαλέξετε κάποιον περιέκτη με καπάκι.

 

Επιλέξτε το κατάλληλο είδος κεριού

Με τόσα πολλά διαθέσιμα είδη κεριού στην αγορά, είναι δύσκολο να διαλέξουμε το καλύτερο για το project μας. Το κερί παραφίνης ήταν η δημοφιλέστερη επιλογή εδώ και πολλά χρόνια. Είναι οικονομικό και μπορεί να κρατήσει πολύ εύκολα τα αρωματικά έλαια. Ωστόσο, δεν είναι φυτικό και η καύση του απελευθερώνει πολλά χημικά στην ατμόσφαιρα.

Από την άλλη πλευρά, εχουμε το μελισσοκέρι. Η πιο καθαρή καύση σε κερί με το μειονέκτημα ότι δεν ενδείκνυται για την δημιουργία αρωματικών κεριών επειδή δεν κρατάει εύκολα τα αρωματικά έλαια που θέλουμε να του προσθέσουμε.

Το κερι σόγιας είναι μια δημοφιλής επιλογή τα τελευταία χρόνια καθως χαρίζει καθαρή καύση και εξαιρετική διάρκεια. Στην ιδια κατηγορία θα βάζαμε και τα υπόλοιπα vegetable oils και το κερί καρύδας. Εξαιρετικές επιλογές με αυξημένη ζήτηση πλέον.

 

Χρωστικές ουσίες, αρωματικά έλαια και φυτίλι

Εφόσον έχουμε επιλέξει το είδος του κεριού, τώρα πρέπει να καταλήξουμε στις τελευταίες λεπτομέρειες.

Οι χρωστικές ουσίες βγαίνουν σε μορφή ελαίου ή σκόνης και θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ξεχωριστά σχέδια. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή γιατί υπάρχει η πιθανότητα το χρώμα να κατακαθίσει.

Επιλέξτε το αρωματικό έλαιο της επιλογής και βεβαιωθείτε ότι το φυτίλι σας ταιριάζει με τον περιέκτη που θα χρησιμοποιήσετε.

 

Υλικά για την δημιουργία αρωματικών κεριών:

 

Βήμα – Βήμα οδηγίες για την δημιουργία του πρώτου σας αρωματικού κεριού

Βήμα 1

Κολλήστε το φυτίλι στη βάση του δοχείου. Μπορείτε να το στερεώσετει με ένα μανταλάκι ώστε να μην πέσει ή κουνηθεί όταν θα ρίξετε μέσα το λιωμένο κερί. Εκτός αυτού, το φυτίλι πρέπει να είναι στο κέντρο του δοχείου για να εξασφαλιστεί η σωστή και ομοιόμορφη καύση.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα φυτίλια για κεριά και πως να επιλέξετε τα ιδανικά εδώ.

Βήμα 2

Ποτέ δεν λιώνουμε το κερί απευθείας! Προτιμάμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνική Μπεν Μαρί. Βάζουμε μία κατσαρόλα 3 δάχτυλα νερό και μέσα της τοποθετούμε ένα άλλο κατσαρολάκι με το κερί μας.

Βήμα 3

Όταν αρχίσει το νερό να σιγοβράζει χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε απαλά το κερί σόγιας με τον αναδευτήρα. Θέλουμε το κερί να πιάσει τους 90 βαθμούς κελσίου. Η τεχνική του Μπεν Μαρί εξασφαλίζει ότι το κερί δεν θα περάσει τους 100 βαθμούς κελσίου, όπου και υπάρχει ο κίνδυνος της αυτανάφλεξης.

Βήμα 4

Το ποσοστό αρωματικού ελαίου που θα βάλουμε είναι καθαρά δική μας επιλογή. Συνήθως επιλέγουμε 6 έως 15% αρωματικού ελαίου. Εξαρτάται από την χρήση και το μέγεθος του χώρου όπου θα χρησιμοποιούμε το κερί μας. Εάν θέλουμε να το έχουμε στην κρεββατοκάμαρα, 6% ελαίου είναι αρκετό. Σε μεγαλύτερο χώρο, όπως το σαλόνι, θα χρειαστούμε περισσότερο έλαιο.

 

Βήμα 5

Από τη στιγμή που το κερί φτάσει τους 90-95 βαθμούς κελσίου, το κατεβάζουμε από την φωτιά και του επιτρέπουμε να κρυώσει για 10 – 15 λεπτά. Θέλουμε να πλησιάσει τους 70-75 βαθμούς κελσίου για να προσθέσουμε τα αρωματικά έλαια.

 

Βήμα 6

Αφού έχει κρυώσει ελαφρώς το λιωμένο κερί σας, προσθέστε όλο το έλαιο στο σκεύος και ανακατέψτε απαλά για να μην δημιουργηθούν φυσαλίδες, τουλάχιστον για 2 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι το έλαιο και το κερί θα ομογενοποιηθούν στον μέγιστο βαθμό.

Βήμα 7

Αφήνουμε το κερί μερικά λεπτά να κάτσει και γεμίζουμε τα δοχεία όταν το κερί μας είναι μεταξύ 55 και 65 βαθμούς. Ιδιαίτερη προσοχή, δεν ρίχνουμε πολύ γρήγορα το λιωμένο κερί στο δοχείο για να αποφύγουμε την δημιουργία φυσαλίδων.

Ανακαλύψτε τα βαζάκια για κεριά που προτείνει η ομάδα του vaza.gr εδώ.

Βήμα 8

Είναι σημαντικό να αφήσουμε το κερί σόγιας να κρυώσει και να κρυσταλλοποιηθεί τουλάχιστον για 1 μέρα. Όταν κρυώσει, κόβουμε το φυτίλι με το trimmer φυτιλιού σε ύψος λίγο πάνω από μισό εκατοστό.

 

Αποφύγετε τα πιό συνηθισμένα λάθη που γίνονται κατά την δημιουργία αρωματικών κεριών:

  • Η χρησιμοποίηση λάθος κεριού. Κάθε είδος κεριού ρευστοποιείται σε διαφορετικούς βαθμούς κελσίου. Επίσης υπάρχουν διαφορές στη θερμοκρασία που πρέπει να προστεθεί το αρωματικό έλαιο, όπως και στο ιδανικό σημείο που θα προστεθούν στο δοχείο / βάζο / ποτήρι / καλούπι.
  • Λάθος ποσοστό αρωματικού ή αιθέριου ελαίου. Αν χρησιμοποιηθεί πολύ έλαιο, μπορεί να επηρεαστεί η καύση του κεριού. Εάν χρησιμοποιηθεί πολύ λίγο, τότε δεν θα έχουν αρκετή ένταση.
  • Λάθος τοποθέτηση του φιτιλιού. Είναι πολύ σημαντικό το φυτίλι να έχει το κατάλληλο μήκος για το μέγεθος του περιέκτη, όπως και να είναι τοποθετημένο στο κέντρο αυτού.
  • Το γέμισμα του περιέκτη ενώ το κερί είναι πολύ ζεστό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία φυσαλίδων ή άνισων επιφανειών.
  • Το ξεκαλούπιασμα ή η καύση του κεριού πολύ νωρίς. Πρέπει να δώσουμε στο κερί τον κατάλληλο χρόνο για να κρυσταλλωσει και να σφίξει. Αλλιώς, μπορεί να χάσει το σχήμα του ή να μην έχει σωστή καύση.
  • Η χρήση μη κατάλληλης χρωστικής ουσίας. Συγκεκριμένοι τύποι χρωστικών ουσιών μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια έντασης ή δυσχρωμίες με την πάροδο του χρόνου.

 

 

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *