Μοιράσατε μπομπονιέρες στους καλεσμένους του γάμου σας και τώρα είστε έτοιμοι να ζήσετε το υπόλοιπο της ζωής σας συντροφιά με τον αγαπημένο σας; Άραγε γνωρίζετε τι είναι αυτό που κάνει έναν γάμο ευτυχισμένο; Η επιστήμη «μίλησε» και αντίθετα με διάφορες θεωρίες και ότι μάλλον πιστεύουν οι περισσότεροι, αυτό που κάνει μια σχέση κι έναν γάμο να μακροημερεύσει είναι η αποφυγή των διαπληκτισμών όταν προκύψουν διαφωνίες και όχι τόσο η συνεχής επικοινωνία και η συζήτηση.
Η συγκεκριμένη επιστημονική έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού TIME και πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο με τη συμμετοχή 127 παντρεμένων ζευγαριών. Τα αποτελέσματα των ερευνών ανέδειξαν το γεγονός πως, πιο ηλικιωμένα ζευγάρια συνήθιζαν να αποφεύγουν την συζήτηση για θέματα που είναι πιθανό να προκαλέσουν αντιπαράθεση πολύ περισσότερο από ό, τι τα νεότερα. Η λογική τους φαίνεται να ήταν, αντί να αναλώνονται σε διαφωνίες, να μην ασχολούνται με τέτοια θέματα και να συνεχίζουν τη ζωή τους.
Τα ζευγάρια από το δείγμα της έρευνας ανήκαν σε δύο διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες: μια με άτομα ηλικίας 40-50 ετών και μια με άτομα ηλικίας από 60 έως 70. Τα ζευγάρια αυτά παρακολουθούνταν από τους επιστήμονες για ένα διάστημα 13 χρόνων, στη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν σε βίντεο περιστατικά με μεταξύ τους διαφωνίες.
Στα περιστατικά αυτά τα μέλη των δύο ηλικιακών γκρουπ συνήθιζαν να συμπεριφέρονται αρχικά με τον ίδιο τρόπο –συνήθως ο ένας κατηγορούσε τον άλλον ή ασκούσε πιέσεις προκειμένου κάτι να αλλάξει. Η διαφοροποίηση που υπήρχε, ήταν εάν ο άλλος σύζυγος θα έδινε συνέχεια ή θα προτιμούσε να σταματήσει την κουβέντα, θα έφευγε ή θα αρνιόταν να το συζητήσει και θα άλλαζε το θέμα. Το δεύτερο συνέβαινε περισσότερο στα μεγαλύτερα σε ηλικία ζευγάρια.
Με βάση την επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, ψυχολόγο Σάρα Χόλεϊ, αυτό το μοτίβο της αποφυγής μιας συζήτησης δεν φαίνεται να μειώνει την ικανοποίηση που αντλούν από το γάμο τους τα ζευγάρια αυτά. Από την άλλη πλευρά, δείχνει μια διάθεση από τα ζευγάρια να για εστιάσουν σε ό, τι είναι θετικό και να επιλέξουν να καυγαδίσουν μόνο για κάτι που αξίζει πραγματικά τον κόπο.
Παρόλα αυτά, η ερευνήτρια τονίζει πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν συνταγές για τις ανθρώπινες σχέσεις και συνεπώς, για τους γάμους. Τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει σίγουρα να αποθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια από το να προσπαθούν να λύσουν τις διαφωνίες τους δείχνοντας τον δρόμο πως δεν χρειάζεται να εξαντλούν κάθε ζήτημα διαφωνίας μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Κάποιες φορές, είναι προτιμότερο τα ζευγάρια να αφήνουν στην άκρη τους διαξιφισμούς και τις αντιπαραθέσεις απολαμβάνοντας στο μέγιστο τις όμορφες στιγμές μιας συμβίωσης.