Ευεργετικές ιδιότητες βοτάνων καθημερινής χρήσης

Τα βότανα χρησιμοποιούνται ως τροφή και για ιατρικούς σκοπούς εδώ και αιώνες. Το ερευνητικό ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί σε διάφορα βότανα που διαθέτουν υπολιπιδαιμικές, αντιαιμοπεταλιακές, αντικαρκινικές ή ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες που μπορεί να είναι χρήσιμα συμπληρώματα στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.

Τα γαστρονομικά βότανα καλλιεργούνται και χρησιμοποιούνται για να αρωματίζουν τα φαγητά από την αρχαιότητα. Στα περισσότερα από αυτά τα βότανα, η γεύση παρέχεται από τα αρωματικά συστατικά στα αιθέρια έλαια και τις ελαιορητίνες τους. Επιπλέον, ορισμένα βότανα, δηλαδή το σαφράν, η πάπρικα και ο κουρκουμάς, προσθέτουν χρώμα στο φαγητό. Οι κρατικοί φορείς και ορισμένοι ιατροί συνιστούν ότι για βέλτιστη υγεία θα πρέπει να μειώσουμε την πρόσληψη αλατιού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αρωματίζοντας τα γεύματά μας σε μεγαλύτερο βαθμό με βότανα όπως βασιλικός, κύμινο, κόλιανδρος, άνηθος, ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι και άλλα καρυκεύματα βοτάνων.

Κουρκουμάς

Είναι το μπαχαρικό που δίνει στο κάρυ το κίτρινο χρώμα του. Περιέχει αρκετές ενώσεις με φαρμακευτικές ιδιότητες, η σημαντικότερη από τις οποίες είναι η κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό αντιοξειδωτικό, που βοηθά στην καταπολέμηση της οξειδωτικής βλάβης και ενισχύει τα αντιοξειδωτικά ένζυμα του ίδιου του σώματος. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή η οξειδωτική βλάβη πιστεύεται ότι είναι ένας από τους βασικούς μηχανισμούς πίσω από τη γήρανση και πολλές ασθένειες. Η κουρκουμίνη είναι επίσης έντονα αντιφλεγμονώδης, σε σημείο που ταιριάζει με την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Δεδομένου ότι η μακροπρόθεσμη, χαμηλού επιπέδου φλεγμονή παίζει σημαντικό ρόλο σε σχεδόν κάθε χρόνια ασθένεια της Δυτικής Ευρώπης, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η κουρκουμίνη συνδέεται με ποικίλα οφέλη για την υγεία.

Μελέτες προτείνουν ότι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, να καταπολεμήσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου και να ανακουφίσει την αρθρίτιδα.

Πιπέρι καγιέν

Είναι ένα είδος πιπεριάς τσίλι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή πικάντικων πιάτων. Το ενεργό συστατικό του ονομάζεται καψαϊκίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την όρεξη και αυξάνει την καύση λίπους σε πολλές μελέτες. Για το λόγο αυτό, είναι ένα κοινό συστατικό σε πολλά εμπορικά συμπληρώματα απώλειας βάρους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η προσθήκη 1 γραμμαρίου κόκκινης πιπεριάς στα γεύματα μείωσε την όρεξη και αύξησε την καύση λίπους σε άτομα που δεν έτρωγαν τακτικά πιπεριές. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία επίδραση σε άτομα που είχαν συνηθίσει να τρώνε πικάντικα τρόφιμα, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να δημιουργηθεί ανοχή στις επιπτώσεις. Ορισμένες μελέτες σε ζώα έχουν βρει επίσης την καψαϊκίνη για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα, του ήπατος και του προστάτη.

Δεντρολίβανο

Το δραστικό συστατικό του δεντρολίβανου ονομάζεται ροσμαρινικό οξύ. Αυτή η ουσία έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει τις αλλεργικές αντιδράσεις και τη ρινική συμφόρηση.

Σε μια μελέτη με 29 άτομα, οι δόσεις των 50 και των 200 mg ροσμαρινικού οξέος αποδείχθηκε ότι καταστέλλουν τα συμπτώματα αλλεργίας (68Αξιόπιστη πηγή). Ο αριθμός των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στη ρινική βλέννα μειώθηκε επίσης, με μειωμένη συμφόρηση.

Ρίγανη

Η φρέσκια ρίγανη έχει εξαιρετικό αντιβακτηριδιακό φορτίο. Έχει φυτοθρεπτικά συστατικά (θυμόλη και καρβακρόλη), τα οποία καταπολεμούν λοιμώξεις όπως ο σταφυλόκοκκος. Είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων και είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Κ, μαγγανίου, σιδήρου, βιταμίνης Ε, τρυπτοφάνης και ασβεστίου.

 

Για τη σωστή αποθήκευση των μπαχαρικών σας και εξοικονόμηση χώρου, σας προτείνουμε τις κατάλληλες συσκευασίες:

Tύπου Doy Pack

Βάζα μπαχαρικών

 

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *