Τζελ Αλόης – Οφέλη και χρήσεις

Περιέχει υγιεινές φυτικές ενώσεις.

Οι βιομηχανίες καλλυντικών, φαρμακευτικών προϊόντων και τροφίμων χρησιμοποιούν εκτενώς την αλόη βέρα και το φυτό έχει εκτιμώμενη ετήσια αξία αγοράς 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

Η αλόη βέρα είναι γνωστή για τα παχιά, μυτερά και σαρκώδη πράσινα φύλλα της, τα οποία μπορεί να αυξηθούν σε περίπου 12-19 ίντσες (30-50 εκατοστά) σε μήκος.

Κάθε φύλλο περιέχει έναν γλοιώδη ιστό που αποθηκεύει νερό και αυτό κάνει τα φύλλα παχύ. Αυτός ο ιστός γεμάτος νερό είναι το «τζελ» που οι άνθρωποι συνδέουν με τα προϊόντα αλόης βέρα.

Το τζελ περιέχει τις περισσότερες από τις ωφέλιμες βιοδραστικές ενώσεις του φυτού, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων, αμινοξέων και αντιοξειδωτικών.

Έχει αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία. Το gel aloe vera περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά αξιόπιστης πηγής που ανήκουν σε μια μεγάλη οικογένεια ουσιών γνωστών ως πολυφαινόλες. Αυτές οι πολυφαινόλες, μαζί με πολλές άλλες ενώσεις της αλόης βέρα, βοηθούν στην αναστολή της ανάπτυξης ορισμένων βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις στον άνθρωπο. Η αλόη βέρα είναι γνωστή για τις αντιβακτηριακές, αντιικές και αντισηπτικές της ιδιότητες. Αυτό γιατί μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση πληγών και στη θεραπεία δερματικών προβλημάτων.

Επιταχύνει την επούλωση των πληγών.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνότερα την αλόη βέρα ως τοπικό φάρμακο, εφαρμοζοντάς την στο δέρμα αντί να την καταναλώνουν. Στην πραγματικότητα, έχει μακρά ιστορία χρήσης στη θεραπεία πληγών, και ιδιαίτερα εγκαυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών εγκαυμάτων. Η φαρμακοποιία των Ηνωμένων Πολιτειών περιγράφει τα σκευάσματα αλόης βέρα ως προστατευτικό του δέρματος ήδη από το 1810-1820. Μελέτες δείχνουν ότι είναι μια αποτελεσματική τοπική θεραπεία για εγκαύματα πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Για παράδειγμα, μια αξιόπιστη πηγή πειραματικών μελετών διαπίστωσε ότι η αλόη βέρα θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο επούλωσης των εγκαυμάτων κατά περίπου 9 ημέρες σε σύγκριση με τη συμβατική φαρμακευτική αγωγή. Βοήθησε επίσης στην πρόληψη της ερυθρότητας, του κνησμού και των λοιμώξεων. Τα στοιχεία ότι η αλόη βέρα βοηθά στην επούλωση άλλων τύπων πληγών είναι αδιευκρίνιστα, αλλά η έρευνα είναι πολλά υποσχόμενη.

Μειώνει την οδοντική πλάκα.

Η τερηδόνα και οι ασθένειες των ούλων είναι πολύ κοινά προβλήματα στοματικής υγείας. Ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης αυτών των καταστάσεων είναι να μειωθεί η συσσώρευση πλάκας ή βακτηριακών βιοφίλμ στα δόντια. Σε μια μελέτη στοματικής έκπλυσης σε 300 υγιείς ανθρώπους, οι ερευνητές συνέκριναν τον 100% καθαρό χυμό αλόης βέρα με το τυπικό συστατικό στοματικό διάλυμα χλωρεξιδίνη. Μετά από 4 ημέρες χρήσης, το στοματικό διάλυμα αλόης βέρα φάνηκε να είναι εξίσου αποτελεσματικό με τη χλωρεξιδίνη στη μείωση της οδοντικής πλάκας. Μια άλλη μελέτη βρήκε παρόμοια οφέλη από το στοματικό ξέβγαλμα με αλόη βέρα σε μια περίοδο 15 έως 30 ημερών. Η αλόη βέρα είναι αποτελεσματική στη θανάτωση του βακτηρίου Streptococcus mutans που παράγει πλάκα στο στόμα, καθώς και του ζυμομύκητα Candida albicans.

Μειώνει τη δυσκοιλιότητα.

Η αλόη βέρα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας.

Αυτή τη φορά είναι η υπόφλουδα , όχι το τζελ, που παρέχει τα οφέλη. Το λατέξ είναι ένα κολλώδες κίτρινο υπόλειμμα που υπάρχει ακριβώς κάτω από το δέρμα του φύλλου. Η βασική ένωση που ευθύνεται για αυτό το αποτέλεσμα ονομάζεται αλοΐνη ή barbaloin, η οποία έχει καθιερωμένες καθαρτικές επιδράσεις αξιόπιστης πηγής.

Ωστόσο, οι άνθρωποι έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια με τη συχνή χρήση. Για αυτόν τον λόγο, το λατέξ αλόης δεν είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ ως φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή από το 2002.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η αλόη βέρα δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματική έναντι άλλων πεπτικών παθήσεων, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μερικές φορές την αλόη βέρα ως θεραπεία για τον διαβήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να ενισχύσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να βοηθήσει στη βελτίωση της διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση οκτώ μελετών διαπίστωσε ότι η αλόη βέρα θα μπορούσε να έχει οφέλη για άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2 λόγω των επιπτώσεών της στον γλυκαιμικό έλεγχο. Ωστόσο, η ποιότητα των υπαρχουσών μελετών δεν είναι ιδανική, επομένως οι επιστήμονες δεν συνιστούν προς το παρόν τη χρήση αλόης βέρα για αυτόν τον σκοπό.

Βάζα και μπουκάλια για αποθήκευση διάφορων σπιτικών καλλυντικών.

Κάθε πληροφορία που προσφέρει το Vaza.gr δεν σκοπεύει να διαγνώσει ή να θεραπεύσει οποιαδήποτε ασθένεια. Να συμβουλέυεστε πάντα τον γιατρό σας.

 

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *