DIY Προϊόντα για oικολογικό καθάρισμα σπιτιού

Πολλά από τα καθαριστικά που χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά μακροπρόθεσμα βλάπτουν την υγεία μας όσο και τον πλανήτη.
Το προτιμότερο είναι να φτιάχνουμε κάποια δικά μας καθαριστικά με υλικά που βρίσκονται στα ντουλάπια της κουζίνας για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας τα παιδιά/κατοικίδια μας και τη φύση γύρω μας.

Άσπρο ξίδι
Το ξύδι καθαρίζει περίπου όπως ένα απλό καθαριστικό για όλες τις χρήσεις. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να αναμείξετε απλώς ξίδι με ίση ποσότητα νερού. Το διάλυμα αυτό θα απολυμάνει και θα εξουδετερώσει όλες τις οσμές. Είναι επίσης εξαιρετικό υλικό για το καθάρισμα και των ανοξείδωτων επιφανειών.

Μηλόξυδο
Αν προσθέσετε στο μηλόξυδο μια δυο κουταλιές μαγειρική σόδα μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας (πλακάκια, νιπτήρα, μπαταρίες, πατώματα κ.λπ.) να αστράφτει. Όπου υπάρχει συγκεντρωμένη βρωμιά, απλώστε απλά λίγο από το μείγμα και τρίψτε με μαλακό πανί.

Σόδα
Με τη σόδα μπορείτε να κάνετε τον νεροχύτη σας να λάμπει ξανά! Την επόμενη φορά που θα δείτε τον νεροχύτη σας να έχει τα χάλια του, καθαρίστε τον με ένα πανί με σόδα και στη συνέχεια σκουπίστε τον με ένα στεγνό πανί. Αυτόματα θα δείχνει σαν καινούργιος.

Χυμός λεμόνι
Όπως το ξίδι, έτσι και το λεμόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό πολλών σημείων στο σπίτι σας. Απομακρύνει τα άλατα και τα υπολείμματα σαπουνιού από το μπάνιο, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει λάμψη σε αντικείμενα από χαλκό. Αν μάλιστα αναμείξετε τον χυμό λεμονιού με baking soda και ξίδι μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μείγμα για τον καθαρισμό των πιάτων. Το λεμόνι αποτελεί επίσης φυσικό λευκαντικό.

Οινόπνευμα
Το οινόπνευμα μπορεί να αφαιρέσει μόνιμα λεκέδες από μαρκαδόρους από το δάπεδο ή το ξύλο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ρίξετε μια μικρή ποσότητα σε ένα βαμβάκι και να αλείψετε τον λεκέ. Το οινόπνευμα αφαιρεί επίσης αποτελεσματικά τα σημάδια από τους καθρέπτες του μπάνιου, είτε πρόκειται για λακ, είτε για οδοντόπαστα ή makeup.

Αιθέρια έλαια λεβάντας και tea tree
Τα δύο αυτά έλαια είναι φυσικά αντιμικροβιακά με αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ αρωματίζουν διακριτικά. Προσθέστε μερικές σταγόνες σε ένα μπουκάλι με νερό, ξύδι και βόρακα και θα έχετε ένα πανίσχυρο καθαριστικό που η δράση του μπορεί να συγκριθεί κάλλιστα με τα προϊόντα που αγοράζετε στο σούπερ μάρκετ.

Γενικό καθαριστικό για το σπίτι
Διαλύουμε και ανακατεύουμε μισό φλιτζάνι ξίδι και 1/4 φλιτζανιού μαγειρική σόδα σε δύο λίτρα ζεστό νερό. Το διάλυμα διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και καθαρίζει τζάμια, καθρέφτες, τις αποθέσεις ασβεστίου σε βρύσες και κεραμικά πλακίδια. Το ξίδι χρησιμοποιείται για απομάκρυνση λιπαρών ουσιών και μούχλας. Για λίπη μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε και χυμό λεμονιού. Χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα σαν σκόνη καθαρισμού, και την ενισχύουμε αν χρειαστεί αναμιγνύοντας με ξίδι.

Αντί για τα τοξικά αποσμητικά χώρου
Χρησιμοποιήστε βότανα ή αιθέρια έλαια γιατί είναι φυτικά προϊόντα καθαρίζουν απολυμαίνουν και αρωματίζουν κάθε γωνιά του σπιτιού και μερικά από αυτά όπως η μέντα η λεβάντα και η Λουΐζα είναι από τα καλύτερα εντομοαπωθητικά.

Τα καλύτερα για καθάρισμα είναι:
Το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι, η λεβάντα, το πορτοκάλι, το κυπαρίσσι, η λουίζα και το δεντρολίβανο.

Για απολύμανση τα πιο κατάλληλα είναι:
Το γκρέιπφρουτ, το tea tree, το θυμάρι, το λεμόνι, η λεβάντα, ο ευκάλυπτος, το περγαμόντο, η λουΐζα.
Για λάμψη το λεμόνι, το γκρέιπφρουτ, για γυάλισμα ο κέδρος, το σανταλόξυλο, το κυπαρίσσι και για εκθαμβωτικό λευκό το φασκόμηλο.

Τα καλύτερα αποσμητικά και αρωματικά είναι:
Όλα τα εσπεριδοειδή, το τριαντάφυλλο, το γεράνι, η λεβάντα, το δεντρολίβανο, ο ευκάλυπτος και η μαντζουράνα. Μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε είτε σε εγχύματα (βράζετε τα βότανα, τα στραγγίζετε και χρησιμοποιείτε το νερό) είτε προσθέτοντας 4-5 σταγόνες αιθέριων ελαίων σε ένα λίτρο νερό.

Για να εξολοθρεύσετε τις κατσαρίδες:
Τοποθετήστε μαγειρική σόδα μαζί με λίγη ζάχαρη σε ένα μικρό πιατάκι και βάλτε το στα ντουλάπια, πίσω από το ψυγείο ή όπου συχνάζουν.
Μια άλλη μέθοδος για να διώξετε μυρμήγκια και ενοχλητικά έντομα είναι να ρίξετε αιθέριο έλαιο λεβάντας η απλό ξύδι εκεί που συχνάζουν.

Στο site μας θα βρείτε βαζάκια και μπουκάλια με αντλίες σε πολλά σχέδια και μεγέθη για να αποθηκεύσετε με ασφάλεια τα φυσικά σας καθαριστικά.

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *