Μπάλα πυρόσβεσης: Ο επαναστατικός πυροσβεστήρας!

Μπάλα πυρόσβεσης: Τι είναι και πως να την χρησιμοποιήσετε


Είναι γεγονός ότι κάθε κλειστός χώρος, ο οποίος στεγάζει κάποιον εξοπλισμό ή φιλοξενεί κάποια ανθρώπινη δραστηριότητα (μαγαζιά, καταστήματα, αποθήκες, εργαστήρια, εργοστάσια, ξενοδοχεία, κατοικίες κ.λπ.), είναι απαραίτητο να διαθέτει –αν όχι μελέτη πυροπροστασίας- σίγουρα κάποιο μηχανισμό πυρόσβεσης. Κι όχι μόνο οι κλειστοί χώροι∙ αλλά και οι ανοιχτοί ελεύθεροι χώροι, οι οποίοι χρήζουν προστασίας από διάδοση κάποιας φωτιάς ή έκρηξης –ανάλογα με τη δραστηριότητα που φιλοξενούν- (π.χ. σημεία στους δρόμους, όπου εκτελούνται έργα, ανοιχτοί χώροι συναυλιών, κ.λπ.). Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Ο γνωστός σε όλους κόκκινος πυροσβεστήρας ξηράς σκόνης -που ξέρουμε πόσο αναγκαία είναι η ύπαρξη του στους διάφορους χώρους- είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο πυρόσβεσης;

Αναμφισβήτητα, ο μηχανισμός και τα υλικά κατασκευής ενός πυροσβεστήρα τον καθιστούν από τα πιο αποτελεσματικά μέσα πυρόσβεσης ή επιβράδυνσης εξάπλωσης μιας φωτιάς. Γι’ αυτό και τους συναντούμε στους περισσότερους κλειστούς –ή και ανοιχτούς- χώρους. Το ζήτημα είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων δε γνωρίζει να το χρησιμοποιεί, ή τουλάχιστον να το χρησιμοποιεί σωστά, κάτι το οποίο απαξιώνει μερικώς τη χρηστικότητά του. Εδώ είναι που έρχεται να δώσει τη λύση ένας νέος σχετικά μηχανισμός, που αρχίζει να διαδίδεται ευρέως πλέον και δεν είναι άλλος από τη μπάλα πυρόσβεσης.

Χαρακτηριστικά μπάλας πυρόσβεσης
Ο νέος αυτός εξοπλισμός είναι ένας αυτόματος πυροσβεστήρας ξηράς σκόνης, σε σχήμα μπάλας, που ζυγίζει μόλις 1,3 kg. Το μικρό της βάρος την καθιστά εύχρηστη από μικρούς και μεγάλους και συνεπώς αποτελεσματικό μέσο προστασίας από φωτιά. Με μια απλή κίνηση μπορεί να την κυλίσει κανείς στο επιθυμητό σημείο, χωρίς να χρειαστεί να έρθει ο ίδιος σε επαφή με την εστία φωτιάς. Μπορεί ακόμη να τοποθετηθεί στη ειδική βάση της, πάνω από πιθανά σημεία πρόκλησης φωτιάς, όπως επί παραδείγματι, πάνω από μια εστία κουζίνας. Επιπλέον, είναι  ατασκευασμένη από υλικά που δε βλάπτουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Όσο για τη λειτουργία της, ενεργοποιείται –εντός 3-5 δευτερολέπτων- αυτόματα, όταν έρθει σε επαφή με φλόγα θερμοκρασίας 70οC. Βέβαια, να σημειωθεί ότι δεν ενεργοποιείται απλά με έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία. Κατά συνέπεια, υπάρχει κίνδυνος να λιώσει η μπάλα, όταν εκτεθεί σε μια θερμοκρασία 80-85οC. Κατά την ενεργοποίηση της λειτουργίας της, εκπέμπεται προειδοποιητικός ήχος έντασης120db και απελευθερώνονται χημικές ουσίες κατασβέσεως στον εγγύ χώρο, οι οποίες, όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Τέλος, η μπάλα πυρόσβεσης δε χρειάζεται κάποια συντήρηση -σε αντίθεση με τον κλασσικό πυροσβεστήρα- κατά τη διάρκεια του 5ετούς κύκλου ζωής της.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η αποτελεσματικότητα και η επιτυχία της λειτουργίας μιας μπάλας πυρόσβεσης δεν έγκειται τόσο στο βαθμό απόδοσής της σε μια πιθανή φωτιά ή έκρηξη -καθώς αυτός θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος- αλλά στην ταχεία απόκριση σε περίπτωση κινδύνου, χωρίς πρόκληση πανικού και στον άμεσο περιορισμό της έκτασης του κινδύνου, λόγω της γρήγορης δράσης της και της ευκολίας χρήσης από ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Πεδία χρήσης της μπάλας πυρόσβεσης
Η χρήση και λειτουργία της μπάλας πυρόσβεσης δε βρίσκεται μακριά από την καθημερινότητά μας. Αντίθετα, ενδείκνυται η χρήση της σε κοινούς χώρους, όπως κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, χώρους εργασίας και στο αμάξι, αλλά και σε χώρους, όπως νοσοκομεία, ξενοδοχεία, αποθήκες, εργαστήρια, εργοστάσια, σε χώρους διεξαγωγής έργων (στο δρόμο, σε εργοτάξια), κ.α.
Συγκεκριμένα, παρέχει αποτελεσματική προστασία σε δοχεία αποθήκευσης υγρών ή στερεών καυσίμων και εύφλεκτων χημικών υλικών, σε ερμάρια ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, αλλά και σε εκδήλωση πυρκαγιάς υγρών, στερεών και αερίων υλικών αρχικού σταδίου.

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *