Silica gel – Οι χρήσεις και οι… μεταχρήσεις του

Πως μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε το Silica gel


Μόλις σου έχει έρθει το καινούριο ζευγάρι παπούτσια που παρήγγειλες από το internet ή η καινούρια τσάντα που περίμενες από καιρό. Ανοίγεις το κουτί και αρχίζεις να βγάζεις χαρτιά τυλιγμένα γύρω από το προϊόν, χαρτιά τσαλακωμένα σε σχήμα μπάλας, μικρές υφασμάτινες θήκες, μικρότερα σακουλάκια με κάποιο επιπλέον αξεσουάρ του καινούριου προϊόντος και… επιτέλους τελείωσες; Ξέχασες κάτι ακόμη!… Ένα μικρό λεπτό φακελάκι σε μια γωνία του κουτιού. Ένα φακελάκι με μικρούς, διαφανείς κόκκους, που -αν δεν το έχεις ακουστά- λέγεται Silica gel.
To Silica gel είναι άοσμη, ξηραντική ουσία, η οποία χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση της υγρασίας από τα προϊόντα, αλλά και της μούχλας και συνεπώς επιβραδύνει τη φθορά τους. Η χημική σύσταση των κόκκων αυτών (SiO2 – διοξείδιο του πυριτίου) και η δομή τους, τους παρέχουν τη δυνατότητα να προσροφούν έως και 40% του βάρους τους σε νερό και να το συγκρατούν, χωρίς να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Επιπρόσθετα, το Silica gel είναι ουσία χημικά αδρανής, μη τοξική και μη εύφλεκτη.

Χρήσεις του Silica gel:
Πέρα των προϊόντων ένδυσης και υπόδησης, το Silica gel βρίσκει εφαρμογή και σε μια ποικιλία άλλων προϊόντων. Έτσι, χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες τροφίμων και φαρμάκων, όπου τα προϊόντα χρειάζεται να συντηρηθούν σε κατάλληλες συνθήκες, κατά τη διαδικασία αποθήκευσης, μεταφοράς και απόθεσής τους. Κατά παρόμοιο τρόπο, χρησιμεύει και στην προστασία των ηλεκτρικών συσκευών, καθώς και του ιατρικού εξοπλισμού.

Όταν, λοιπόν, πάρουμε το καινούριο προϊόν στα χέρια μας, αφού πετάξουμε το περιτύλιγμα , τη συσκευασία και οτιδήποτε άλλο δε μας χρησιμεύει πια, πετάμε και το φακελάκι με το Silica gel, καθώς –όπως πιστεύουμε- έκανε τον κύκλο του. Αυτό που ίσως να μη γνωρίζουμε, όμως, είναι ο μεγάλος κύκλος ζωής του Silica gel. Το φακελάκι με την ξηραντική αυτή ουσία μπορεί να ανανεωθεί και επαναχρησιμοποιηθεί περισσότερο από μια φορές. Αυτό που χρειάζεται είναι να το στεγνώσουμε στους 100-120οC, για περίπου 20 λεπτά, στο φούρνο ή σε φούρνο μικροκυμάτων, αφού το τοποθετήσουμε πρώτα σε ένα μπολ. Έπειτα, είναι έτοιμο για επανάχρηση.

Να μερικές έξυπνες… μεταχρήσεις του Silica gel:

1. Έπεσε το κινητό σου μέσα στο νιπτήρα, ή –ακόμη χειρότερα- στην τουαλέτα, ή σε κάποια άλλη υγρή επιφάνεια; Δοκίμασε να το τοποθετήσεις σε ένα μπολ γεμάτο με φακελάκια Silica gel και να το ασφαλίσεις με καπάκι. Το ίδιο ισχύει και για άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

2. Έχεις φυλαγμένες σε κάποιο κουτί παλιές φωτογραφίες με μεγάλη συναισθηματική αξία, που δε θα’ θελες να τις δεις να ξεθωριάζουν ή να σχίζονται, ή κάποιο παλιό γράμμα ή ευχετήρια κάρτα. Μπορείς να τα προστατεύσεις τοποθετώντας στο εσωτερικό του κουτιού ένα φακελάκι με Silica gel.

3. Συχνά, καθώς ετοιμαζόμαστε για διακοπές, μέχρι τελευταία στιγμή αφήνουμε έξω κάποιο ρούχο ή πετσέτα βρεγμένα που τελικά τα βάζουμε στη βαλίτσα μας λίγο νωπά. Αυτό, όμως, προκαλεί ανεπιθύμητες οσμές και στα υπόλοιπα ρούχα της βαλίτσας. Προσθέτοντας κάποια φακελάκια με Silica gel, μπορούμε να μετριάσουμε κάτι τέτοιο.

4. Συμβαίνει, μερικές φορές, σε μεγάλες συσκευασίες τροφίμων (όσπρια, ρύζι, δημητριακά, τροφές για ζώα) που ενδεχομένως να τις κρατούμε για μακρύ χρονικό διάστημα, να απορροφούν υγρασία, με αποτέλεσμα να χαλά το περιεχόμενό τους και να μυρίζει άσχημα. Μια καλή λύση είναι η τοποθέτηση τη τροφής σε μεγάλο αποθηκευτικό δοχείο, στο καπάκι του οποίου θα κολλήσουμε φακελάκια με Silica gel.

5. Αγαπάς τη φωτογραφία και η ακριβή φωτογραφική μηχανή σου είναι ένα αξεσουάρ που δύσκολα αποχωρίζεσαι όπου κι αν πας; Σίγουρα θα θέλεις να απαθανατίσεις με τη μηχανή σου τη βόλτα σου στη θάλασσα, την εκδρομή με τους φίλους σου-ακόμη κι αν ο καιρός σας το χαλάσει λιγάκι, χωρίς να φοβάσαι τη φθορά της από την υγρασία. Ε λοιπόν, τοποθέτησε μερικά φακελάκια με Silica gel στη θήκη της μηχανής σου, προκειμένου να αποτραπεί το θάμπωμα του φακού ή άλλες φθορές. Το ίδιο ισχύει και για τις αδιάβροχες κάμερες.

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *