7 αιθέρια έλαια με θαυματουργές ιδιότητες!

Τα αιθέρια έλαια και οι χρήσεις τους

Από την εποχή του Ιπποκράτη ακόμη, ήταν γνωστά τα αιθέρια έλαια και είχαν ευρύτατη εφαρμογή τόσο σε θεραπείες, όσο και στον καλλωπισμό. Πολλά αιθέρια έλαια έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες ή ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ άλλα προλαμβάνουν τις ημικρανίες ή βοηθούν στην αντιμετώπιση ορμονικών διαταραχών.

Σήμερα η αρωματοθεραπεία θεωρείται «εναλλακτική» πρακτική, έχει βρεθεί όμως στο επίκεντρο αρκετών επιστημονικών μελετών και μάλιστα με πολύ θετικά αποτελέσματα.
Είτε χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια είτε όχι αλλά σας ενδιαφέρει, τότε καλό είναι να ενημερωθείτε πλήρως πριν τα χρησιμοποιήσετε. Θα δείτε ότι υπάρχει μια μεγάλη γκάμα χρήσης τους, είτε για να αρωματίσετε, να φτιάξετε μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα στο σπίτι σας, είτε να εκμεταλλευτείτε τις θεραπευτικές τους ιδιότητες που θα έχετε ήδη ανακαλύψει.
Έχετε, ωστόσο, υπόψη σας πως η φαρμακευτική χρήση των αιθέριων ελαίων θα πρέπει να γίνεται πάντα προσεκτικά. Να αποφεύγεται από γυναίκες που είναι έγκυες και μην ξεχνάτε ποτέ να διαβάζετε τις οδηγίες. Αν και φυτικής προέλευσης, τα περισσότερα αιθέρια έλαια είναι υψηλής συγκέντρωσης και συνήθως χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά αραιωμένα με νερό ή λάδι και ποτέ απευθείας στο δέρμα.

Ακολουθούν 7 από τα δημοφιλέστερα αιθέρια έλαια που φημίζονται για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

1. Λεβάντα
Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας είναι από τα πιο αγαπημένα, αφού οι χαλαρωτικές του ιδιότητες εξασφαλίζουν ηρεμία και τις συνθήκες για ένα καλό περιβάλλον στο σπίτι. Είτε το χρησιμοποιήσετε για να αρωματίσετε το σπίτι, είτε για να κάνετε μασάζ σε μύες που είναι σε ένταση, θα νιώσετε τα αποτελέσματα της λεβάντας άμεσα και αν το κάνετε πριν πέσετε για ύπνο, θα κοιμηθείτε καλύτερα από ποτέ.

2. Μέντα
Το αιθέριο έλαιο μέντας είναι ένα από τα πιο ισχυρά και η δράση του μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων και όχι μόνο. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο, απλώνοντας λίγο στους κροτάφους και στον αυχένα σας.

3. Τεϊόδεντρο
Το tea tree (όπως συνήθως λέγεται) έχει θεραπευτικές ιδιότητες όσον αφορά δερματολογικές παθήσεις. Επίσης, η απολυμαντική και αντιβιοτική του δράση, το κάνει ιδανικό για γρατζουνιές, μικρές πληγές και τσιμπήματα εντόμων. Εξαιτίας της ισχυρής του δράσης καλό είναι πάντα να χρησιμοποιείται με μέτρο και αραιωμένο.

4. Λιβάνι
Το αιθέριο έλαιο λιβάνι αξίζει τη φήμη του ως ο «Βασιλιάς των Ελαίων». Διαθέτει τα πιο πολλά αποδεδειγμένα οφέλη. Χρησιμοποιήστε το για να θεραπεύσετε αποτελεσματικά κοψίματα και πληγές. Χάρη στις αντισηπτικές ιδιότητες του προστατεύει από την περαιτέρω μόλυνση. Αν το χρησιμοποιήσετε αφότου επουλωθεί το τραύμα θα βοηθήσει στην εξάλειψη της ουλής. Αρωματίστε την ατμόσφαιρα πριν πέσετε στο κρεβάτι και θα έχετε έναν ευχάριστο ύπνο λόγω των χαλαρωτικών του ιδιοτήτων.

5. Γκρέιπφρουτ
Το έλαιο του γκρέιπφρουτ με το αναζωογονητικό του άρωμα, καθαρίζει το χώρο και φτιάχνει τη διάθεση. Ανακουφίζει από τα σημάδια της ψυχικής και σωματικής κόπωσης και είναι επίσης εναλλακτική θεραπεία για τα λιπαρά δέρματα.

6. Φασκόμηλο
Το αιθέριο έλαιο του φασκόμηλου πέρα από τον ενεργειακό καθαρισμό του σπιτιού που πετυχαίνει το άρωμά του, έχει και αντισηπτική δράση. Οι αντιμυκητιασικές του ικανότητες του δίνουν βασικό ρόλο στην παραγωγή καλλυντικών του δέρματος καθώς έχει και αντιοξειδωτική δράση με αντιγηραντικές ιδιότητες.

7. Ευκάλυπτος
Οι αντιβιοτικές και απολυμαντικές ιδιότητες του, το καθιστούν ιδανική λύση για το αναπνευστικό σύστημα καθώς και για τον πονοκέφαλο. Λίγες εισπνοές αιθέριου έλαιου ευκαλύπτου είναι σε θέση να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ενός κρυολογήματος. Για τον καθαρισμό και την απολύμανση του χώρου σας και της ατμόσφαιρας, αρκούν 4-5 σταγόνες αιθέριου ελαίου στην κεραμική σας συσκευή.

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *