Ο καλύτερος τρόπος να αποστειρώσεις τα βάζα σου

Πως αποστειρώνουμε βάζα φαγητού εύκολα στο σπίτι

Το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του αλλά οι καλές μαγείρισσες, αυτές που προνοούν για τον χειμώνα που έρχεται, εκμεταλλεύονται στο έπακρο τα λαχταριστά καλοκαιρινά φρούτα. Πως; Φτιάχνοντας μαρμελάδες! Διότι, εκτός των άλλων, οι μαρμελάδες εάν συσκευαστούν κατάλληλα έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής.

Παρ’ όλα αυτά για να διασφαλίσουμε αναλλοίωτη την ποιότητα των γλυκών και των μαρμελάδων μας θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την αποστείρωση των δοχείων και των βάζων που θα χρησιμοποιήσουμε. Ένα καθαρό κι αποστειρωμένο βάζο είναι απαραίτητο για την επιτυχία και τη μακροζωία των μαρμελάδων μας. Η αποστείρωση είναι κρίσιμη για την απομάκρυνση των βακτηρίων και των μυκήτων προστατεύοντας έτσι τα τρόφιμα που θα βάλουμε στο βάζο. Παρακάτω θα αναλύσουμε μερικούς εύκολους τρόπους για να αποστειρώσουμε τα δοχεία μας στο σπίτι.

Πριν συνεχίσουμε να τονίσουμε κάτι σημαντικό για τα αποστειρωμένα βάζα: Δεν πρέπει να τοποθετούμε κρύο φαγητό σε καυτά βάζα ή και ζεστό φαγητό σε κρύα βάζα καθώς υπάρχει κίνδυνος ραγίσματος.

Πως αποστειρώνουμε;

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100οC στις αντιστάσεις.
2. Τοποθετούμε τα γυάλινα βάζα σε μια κατσαρόλα και γεμίζουμε το τόσο νερό ώστε να τα καλύψει.
3. Αφήνουμε τα βάζα μέσα μέχρι το νερό να φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού και να μείνουν εκεί για 5’.
4. Χρησιμοποιούμε καθαρές λαβίδες για να αφαιρέσουμε τα βάζα από το βραστό νερό.
5. Σε ένα καθαρό ταψί τοποθετούμε τα βάζα χωρίς να κλείνουμε το στόμιο τους και τα αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά στους 100 – 120°C . Μπορούμε να βάλουμε από κάτω τους και μια καθαρή πετσέτα κουζίνας (Εάν χρησιμοποιείτε φούρνο αερίου, βεβαιωθείτε ότι η πετσέτα σας είναι πολύ μακριά από οποιαδήποτε φλόγα.)
6. Αφαιρούμε προσεκτικά το ταψί με τα βάζα ή ένα ένα με την τσιμπίδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *