Ευεργετική επίδραση στην υγεία των ανθρώπων φαίνεται να έχει ένας γάμος, όπως αποκαλύπτουν επιστημονικά ευρήματα των τελευταίων χρόνων. Και μπορεί πολλοί να προτιμούν την εργένικη ζωή συν το γεγονός πως ένας γάμος έχει πολλές έγνοιες, για την υγεία όμως το πρόσημο είναι θετικό βοηθώντας όπως φαίνεται τους νεόνυμφους να ζήσουν περισσότερο. Για αυτό μήπως είναι ή ώρα σας να μοιράσετε μπομπονιέρες;
Πιο συγκεκριμένα, τα πορίσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια από την Αμερικανική κλινική Μάγιο έδειξε πως οι παντρεμένοι άντρες και γυναίκες που βρίσκονται μεταξύ 22 και 45 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο, συνδυάζοντας τη μακροζωία µε την καλή υγεία.
Οι συγκεκριμένες θετικές επιπτώσεις μπορούν να αποδοθούν σε διάφορους παράγοντες όπως είναι η συντροφικότητα, η αμοιβαία φροντίδα μεταξύ του ζευγαριού αλλά και σε έναν κανόνα με βάση τον οποίο παντρεύονται σε μεγαλύτερο ποσοστό οι υγιέστεροι, αντικειμενικά, άνθρωποι σε σύγκριση µε τους λιγότερο υγιείς. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ίδια έρευνα, αυτές οι θετικές επιπτώσεις δεν φαίνεται να οφείλονται απλά και μόνο στη συμβίωση αλλά στον ίδιο τον γάμο αυτόν καθαυτό.
Συνοπτικά, τρεις είναι οι παράμετροι που εξασφαλίζουν τη μακροζωία ενός ζευγαριού μέσα σε έναν γάμο:
1. Το µοίρασµα των οικονομικών από το ζευγάρι. Ένα άθροισμά των εισοδημάτων του ζευγαριού είναι λογικό να παρέχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής συγκριτικά µ’ εκείνη ενός ανθρώπου που είναι μόνος και έρχεται αντιμέτωπος με οικονομικές κρίσεις, αυξήσεις, δάνεια αλλά και τα οικιακά έξοδα (ενοίκια ή λογαριασμούς) εντελώς µόνος.
2. Κοινωνική στήριξη. Ένα ζευγάρι είναι πιθανότερο να διαθέτει έναν πιο διευρυμένο κύκλο γνωριμιών και μια πιο γεμάτη ζωή, καθώς επίσης και μια καλύτερη συναισθηματική και κοινωνική και στήριξη από τον οικογενειακό περίγυρο.
3. Βελτιωμένη συμπεριφορά. Ένα άτοµο που συμβιώνει μαθαίνει να υποχωρεί, να µοιράζεται, να στηρίζει, να παρέχει ασφάλεια αλλά και να υποµένει. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να γίνεται ένας καλύτερος άνθρωπος.
Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλες παρόμοιες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως ο γάµος εκτός από το να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστηµα, συνεισφέρει επίσης στην μείωση του κινδύνου εµφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων και θεωρείται ένα πολύ καλό αβλαβές αντικαταθλιπτικό βοηθώντας στην καταπολέμηση του στρες.
Επίσης, οι ευτυχισμένες σύζυγοι έχουν συνήθως χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, χοληστερίνης και έναν μικρότερο δείκτη µάζας σώµατος. Τέλος, σε άλλη έρευνα που διεξήχθη από το BBC φάνηκε πως ο οργανισμός των ανθρώπων πουν βιώνουν έναν ευτυχισμένο γάμο αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα και τον ιό της γρίπης κάτι που το πιθανότερο είναι να αποδίδεται στην καλή διάθεση που επηρεάζει θετικά και το ανοσοποιητικό µας σύστηµα.