Σάλτσες & Μαρμελάδες: η σωστή αποθήκευση και συντήρηση

Πως να διατηρήσετε τις σπιτικές σας μαρμελάδες αναλλοίωτες για καιρό

 

Καθώς το καλοκαίρι έφτασε στο τέλος του αδειάζουν και οι πάγκοι με τα πολυαγαπημένα μας καλοκαιρινά φρούτα! Είναι λοιπόν η εποχή αυτή που θα φτιάξουμε τις τελευταίες καλοκαιρινές μαρμελάδες και θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε, πλέον, τα φρούτα του φθινοπώρου. Ας μην ξεχνάμε όμως, πως το πιο σημαντικό στάδιο στην διαδικασία παρασκευής μαρμελάδων, γλυκών του κουταλιού και σαλτσών είναι η αποθήκευση, που βοηθάει παράλληλα και στην σωστή συντήρηση. Το vaza.gr σας προτείνει τον πιο κατάλληλο τρόπο για να αποθηκεύσετε και να συντηρήσετε τα σπιτικά σας γλυκά, διατηρώντας τα αναλλοίωτα για καιρό!

Αποστείρωση
Η σωστή αποστείρωση των δοχείων σας θα βοηθήσει και στην καλύτερη συντήρηση. Τα στάδια για να αποστειρώσουμε τα βάζα μας, αμέσως πριν τοποθετήσουμε μέσα τις μαρμελάδες ή τις σάλτσες μας είναι τα εξής:

1. Πλένουμε καλά και ξεπλένουμε με ζεστό νερό τα βάζα με τα καπάκια τους
2. Στρώνουμε μια καθαρή και σιδερωμένη πετσέτα κουζίνας σε ένα ταψί
3. Τοποθετούμε ανάποδα τα βάζα μας επάνω στο ταψί με την πετσέτα
4. Τα βάζουμε στον φούρνο στους 100°C για 15 λεπτά

Αποθήκευση
Στη συνέχεια, θα πρέπει να ακολουθήσουμε σωστά τη διαδικασία αποθήκευσης έτσι ώστε να αποφύγουμε την αλλοίωση των σπιτικών μας προϊόντων. Για να κλείσουμε κατάλληλα τα βάζα θα πρέπει να:

1. Τοποθετήσουμε στο ζεστό βάζο τη μαρμελάδα, σάλτσα ή γλυκό του κουταλιού (έως το χείλος αφήνοντας μηδαμινό κενό) όσο ακόμα είναι ζεστά
2. Βιδώνουμε το καπάκι με κλείσιμο φλιπ
3. Πατάμε τον ομόκεντρο κύκλο- φλιπ που υπάρχει στο καπάκι
4. Αναποδογυρίζουμε τα βάζα και τα τοποθετούμε σε μια ασφαλή επιφάνεια μέχρι να κρυώσουν

Συντήρηση
Πέρα όμως από την παρασκευή και την συσκευασία, για να απολαμβάνουμε για καιρό τις μοναδικές χειροποίητες μαρμελάδες μας θα πρέπει να τα συντηρούμε και σωστά. Για να γίνει αυτό καλό θα ήταν να:

1. Διατηρούμε τα βάζα κλειστά σε σκοτεινό και ξηρό μέρος και όταν ανοιχτούν στο ψυγείο
2. Άμα τυχόν το γλυκό αρχίσει να αραιώνει (επειδή τα φρούτα έχουν «βγάλει» το χυμό τους),  το ξαναβράζουμε μέχρι να δέσει.
3. Αν, παρ’ όλη την προσεκτική διαδικασία παρασκευής και αποθήκευσης, το γλυκό ή η μαρμελάδα πιάσει μούχλα, είναι πιο υγιεινό να τα πετάξουμε ολόκληρα καθώς οι μικροοργανισμοί έχουν τη δυνατότητα να διαπεράσουν όλο το γλυκό

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *