6 μυστικά επιτυχίας για τέλειες μαρμελάδες!

Σπιτικές μαρμελάδες; Δες εδώ πως θα πετύχεις το τέλειο αποτέλεσμα!

Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και τα φρούτα εποχής ολοένα και αυξάνονται. Οι μαρμελάδες αποτελούν μια ξεχωριστή λιχουδιά για τους περισσότερους και όλοι έχουν κάποιο αγαπημένο φρούτο για μαρμελάδα.

Τώρα ιδίως που οι ώρες που περνάμε στο σπίτι είναι περισσότερες, όλοι θα θέλαμε να ασχοληθούμε με κάτι παραπάνω. Και τι πιο ωραίο, από το να «σφραγίσεις» το καλοκαίρι μέσα σε βάζα με τις δικές σου σπιτικές μαρμελάδες. Οι φράουλες είναι η Νο1 επιλογή της άνοιξης για σπιτικές μαρμελάδες και όχι άδικα! Αποτελούν το αγαπημένο φρούτο πολλών και μπαίνουν στο τραπέζι με πολλούς τρόπους. Γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, φρουτοποτό, επάνω και μέσα σε γλυκά ταψιού, τούρτες, τάρτες, κρέμες, τσιζκέικ, γέμιση σε μπισκότα, ντόνατς, φρουτοσαλάτες, ακόμη και σε σαλάτες! Η φράουλα αγαπιέται και προτιμάται από  μικρούς και μεγάλους.

Κυκλοφορούν πολλές συνταγές που μπορείτε να βρείτε για να φτιάξετε τη δική σας μαρμελάδα. Επιλέξτε αυτή που σας αρέσει περισσότερο και συγκεντρώστε τα υλικά σας. Εμείς θα σας δώσουμε παρακάτω κάποιες συμβουλές που ισχύουν για όλες τις παρασκευές μαρμελάδας και θα σας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία!

Τα 5 βήματα της επιτυχίας για την μαρμελάδα σας!

1. Η αναλογία ζάχαρης και φρούτου

Η ζάχαρη είναι ένα πολύ δυνατό συντηρητικό. Η λιγοστή ζάχαρη θ’ αφήσει τη μαρμελάδα να χαλάσει γρήγορα, η πολλή θα την κάνει καραμέλα. Ο κανόνας λέει πως κάθε κιλό καθαρισμένου φρούτου χρειάζεται την ίδια ποσότητα ζάχαρης. Αυτό ισχύει όταν τα φρούτα να είναι στην κανονική τους ωριμότητα. Ούτε άγουρα ούτε πολύ ώριμα, ένα βήμα πριν χαλάσουν.

Βάζο μαρμελάδα2. Συχνό ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα

Χρησιμοποιήστε μια κουτάλα που δεν χρησιμοποιείτε και στο καθημερινό σας μαγείρεμα, γιατί το ξύλο απορροφά μυρωδιές(π.χ κρεμμυδιού) οι οποίες θα μεταφερθούν στην μαρμελάδα σας.  Η παρασκευή μαρμελάδας εκτός από χαμηλή φωτιά χρειάζεται και καλό ανακάτεμα έως κάτω με ξύλινη κουτάλα. Να αγγίζει τον πάτο της κατσαρόλας και να μην αφήνει να «τσακώσει». Αν σας ξεφύγει και κολλήσει, αλλάξτε αμέσως κατσαρόλα χωρίς να ξύσετε τον πάτο, και συνεχίστε το βράσιμο.

3. Πότε είναι έτοιμη;

Όταν ο χρόνος φτάνει στο τέλος του, για να σιγουρευτείτε πως είναι έτοιμη, κάντε το παρακάτω: ρίξτε μια μεγάλη κουταλιά σε ένα πιάτο και αφήστε να κρυώσει. Στη συνέχεια περάστε το δάχτυλο σας κάνοντας μια γραμμή. Αν η μαρμελάδα δεν επανέλθει και μείνει στη θέση της δηλ. μείνει ανοιχτή η γραμμή, τότε η μαρμελάδα σας είναι έτοιμη.

4. Η μαρμελάδα χρειάζεται ευρύχωρη κατσαρόλα και λίγο βράσιμο

Χρησιμοποιήστε μεγάλη, αλλά ρηχή κατσαρόλα, γιατί οι βαθιές επιβραδύνουν την εξάτμιση των υγρών. Βράζετε περισσότερο χρόνο τη μαρμελάδα και χάνει τα πολύτιμα συστατικά των φρούτων. Ακολουθήστε ακριβώς τους χρόνους της συνταγής σας. Αν την παραβράσετε, θα χαθεί όλη η φρεσκάδα, το χρώμα και το άρωμα των φρέσκων φρούτων. Όσο πιο ανοιχτό το χρώμα της μαρμελάδας και πιο κοντά στο φυσικό χρώμα του φρούτου που επιλέξατε, τόσο πιο επιτυχημένη θα γίνει η μαρμελάδα σας.

5. Η σωστή αποθήκευση της μαρμελάδας

Τα γυάλινα βάζα στα οποία θα συσκευάσετε την μαρμελάδα σας θα πρέπει να έχουν πλυθεί, όπως και τα καπάκια τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να αποστειρωθούν ως εξής: μετά το πλύσιμο τοποθετήστε τα αναποδογυρισμένα  μέσα σε ένα ταψί και επάνω σε πετσέτα. Αφού στεγνώσουν τοποθετείτε το ταψί με τα βάζα μέσα στο φούρνο στους 110°C για 30 λεπτά. Στη συνέχεια όπως είναι καυτά τα γεμίζετε με τη μαρμελάδα σας σύμφωνα με τη συνταγή σας. Τα σφραγίζετε αμέσως και τα αναποδογυρίζετε ξανά για τουλάχιστον 12 ώρες. Στη συνέχεια γυρνάτε κανονικά τα βάζα και τα αποθηκεύετε ή καταναλώνετε αμέσως την φρέσκια λαχταριστή μαρμελάδα σας.

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *