Χρήσιμες πληροφορίες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

pipeta_mauri_me_muti

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ήρθε από την Κίνα και αν και αρχικά αντιμετωπίστηκε ως μέσο διακοπής του συμβατικού τσιγάρου, για πολλούς αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση καπνίσματος. Κυρίως για τις καπνοβιομηχανίες που έχουν προχωρήσει σε τεράστιες επενδύσεις.

Το συγκεκριμένο είδος καπνίσματος ονομάζεται άτμισμα. Λειτουργεί χωρίς φυσική φλόγα, χρησιμοποιώντας μικροηλεκτρονική τεχνολογία, παρέχοντας στους χρήστες του την πραγματική εμπειρία του καπνίσματος χωρίς καπνό, πίσσα και χιλιάδες άλλες τοξικές ουσίες, που περιέχονται στα παραδοσιακά τσιγάρα. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε συνδυασμό με τα παρελκόμενα του όπως μπαταρίες, επιστόμια, φίλτρα ή πιπέτες έχει την εικόνα, την αίσθηση την γεύση και το μέγεθος του παραδοσιακού τσιγάρου. Aποτελείται από ένα αναλώσιμο φίλτρο (cartridge) που περιέχει υγρό το οποίο αποτελείται κυρίως από προπυλενογλυκόλη μια ακίνδυνη ουσία που χρησιμοποιείται και στα τρόφιμα.

Εισπνέοντας, ένας μικροεπεξεργαστής διοχετεύει σταγονίδια υγρού στον μηχανισμό που παράγει καπνό (ή καλύτερα, ατμό) και ο χρήστης έχει την ίδια αίσθηση και ικανοποίηση με αυτή που θα είχε από ένα κανονικό τσιγάρο, χωρίς όμως τα υπόλοιπα βλαβερά συστατικά (νικοτίνη, πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα, κ.λπ.) που περιέχουν τα συμβατικά τσιγάρα. Μεγάλος αριθμός βλαβερών / καρκινογόνων ουσιών παράγεται από την καύση του τσιγάρου. Ο καπνός ατμός που παράγει το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι προϊόν καύσης.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία και ο καπνός παράγεται σε ένα ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο (atomizer). Η θερμοκρασία του καπνού που παράγεται είναι ίδια με αυτή του καπνού ενός κανονικού τσιγάρου (50-60 °C). Λόγω του ότι ο «καπνός» που παράγεται είναι στην ουσία ατμός, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν βλάπτει τους γύρω σας. Ο ατμός διαλύεται στον αέρα σε δευτερόλεπτα και δεν μυρίζει ούτε δημιουργεί προβλήματα παθητικού καπνίσματος.

Τα ανταλλακτικά cartridges (φίλτρα) προσφέρονται σε διάφορες γεύσεις συμπεριλαμβανομένων του καπνού, της σοκολάτας, του καφέ, του μήλου και της μέντας και άλλων πολλών γεύσεων. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε αντίθεση με τα συνηθισμένα τσιγάρα, δεν περιέχει νικοτίνη, πίσσα, μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, υδροκυανικό οξύ, αρσενικό, μόλυβδο, υδράργυρο και άλλες 4.000 επιβλαβείς ουσίες εκ των οποίων 40 αποδεδειγμένα καρκινογόνες.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, θεωρείται και πολύ οικονομικότερο. Μετά από την αρχική επένδυση για την αγορά της συσκευής το κέρδος ανέρχεται σε μέχρι και 50%. Ένα φίλτρο του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ισοδύναμο με περίπου 10 έως και 15 τσιγάρα αλλά κοστίζει πολύ φτηνότερα.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν πωλούνται ως συσκευές για την διακοπή του καπνίσματος σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Αν μπορούσαμε να δώσουμε ένα χαρακτηρισμό «Τι είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο» θα λέγαμε ότι πρόκειται για εναν ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ -ασφαλέστερο- τρόπο καπνίσματος. Και το ασφαλέστερο αποδεικνύεται εύκολα με τις πολλές έρευνες που έχουν γίνει οι οποίες ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΝ το κανονικό τσιγάρο με το ηλεκτρονικό.

Στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες χώρες παγκοσμίως, το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι προς συζήτηση. Συγκεκριμένα αυτό που ισχύει τώρα είναι οτι δεν απαγορεύεται ούτε η χρήση του, ούτε η αγορά του (εκτός απο άτομα κάτω των 18 ετών), και επίσης δεν απαγορεύεται η χρήση του σε δημόσιους χώρους, διότι ΔΕΝ προκαλεί παθητικό κάπνισμα. Γίνονται κάποιες προσπαθειες να περάσει στην συνέιδηση του κόσμου πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ταυτόσημο του κανονικού τσιγάρου. Κάτι τέτοιο όμως -όπως καταδεικνύουν οι πιο πρόσφατες έρευνες είναι λάθος, διότι δεν είναι καρκινογόνο, δεν προκαλεί βλάβες στην καρδιά και στους πνεύμονες και δεν προκαλεί παθητικό κάπνισμα, διότι αυτό που εκπνέει ο «ατμιστής» είναι ατμός και όχι καπνός.

pipeta

Ένα απαραίτητο συστατικό στη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι η πιπέτα που χρησιμεύει για την μετάγγιση του υγρού που περιέχεται στα ανταλλακτικά φίλτρα (cartridges). Στην εταιρία μας και στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα vaza.gr μπορείτε να βρείτε πιπέτες με ασφάλεια CRC και με διαβάθμιση κατάλληλη για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Πηγή: Wikipedia

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *