Η σημασία της συσκευασίας στα τρόφιμα!

Βάζο για τρόφιμα inox
Βάζο inox

Η συσκευασία των τροφίμων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και είναι ένας πρωτεύων παράγοντας ασφάλειας στην αλυσίδα μεταφοράς τους από την παραγωγή στην κατανάλωση.
Εξασφαλίζει τη διατήρηση της καλής ποιότητας και της υγιεινής των τροφίμων, προστατεύει από παθογόνους μικροοργανισμούς και δίνει τη δυνατότητα για μικρότερη έως ελάχιστη χρήση συντηρητικών και πρόσθετων στη διατήρηση τους.

Χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο ή και πλαστικό συμβάλλουν στην αποθήκευση αλλά και στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Η συσκευασία δίνει τη δυνατότητα αναγραφής πληροφοριών που αφορούν το τρόφιμο, όπως τα συστατικά του, η ημερομηνία λήξης του, η διατροφική του αξία.
Για παράδειγμα, η ειδική σκούρα γυάλινη συσκευασία για το ελαιόλαδο, που καθιερώθηκε σε όλη την Ε.Ε. συνεισφέρει σημαντικά στη σωστή του διατήρηση και την προστασία του από την ηλιακή ακτινοβολία.

Σακουλάκια Doy-packΗ σωστή συσκευασία συμβάλλει ακόμη και στη γεύση και την οσμή των τροφίμων διατηρώντας στα επιθυμητά επίπεδα υγρασία και νερό. Τα μυρωδικά και μπαχαρικά, χρειάζονται αεροστεγή συσκευασία, όπου το προϊόν συσκευάζεται είτε σε αλουμίνιο, είτε σε πλαστικό κι έτσι διατηρείται φρέσκο, ασφαλές και παράλληλα δε μειώνεται το άρωμά του.

Η τεχνολογία τροφίμων εξελίσσεται συνεχώς και μαζί της όλος ο κλάδος των α’ και β’ υλών. Έτσι οι συσκευασίες των τροφίμων αναπτύσσονται και βελτιώνονται και αυτές συνεχώς, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τόσο της βιομηχανίας τροφίμων όσο και των καταναλωτών.

Βάζα γυάλινα για σάλτσεςΤέλος ας μην ξεχνάμε πως και από τη θέση του καταναλωτή, όλοι μας θα πρέπει να φροντίζουμε για τη σωστή διατήρηση των τροφίμων που αγοράζουμε, άσχετα με το πως αυτά είναι συσκευασμένα. Να ελέγχουμε και να διαβάζουμε πάντα τις ετικέτες τους με τις πληροφορίες, να τα αποθηκεύουμε σε σκιερά μέρη με ξηρό περιβάλλον, σε χαμηλές θερμοκρασίες και μακριά από υγρασίες και έντονες οσμές.

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *