Συντηρήστε σωστά τα μπαχαρικά σας!

ΜπαχαρικάΜε την ικανότητα να σαγηνεύουν τις αισθήσεις και ιδιαίτερα την όσφρηση και τον ουρανίσκο μας, τα μπαχαρικά αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για ποιητές, συγγραφείς και καλλιτέχνες ανά τον κόσμο όλους τους προηγούμενους αιώνες. Εξαιρετικό αντικείμενο εμπορίου, αιτία ανακαλύψεων νέων ηπείρων, ακόμη και πολέμων τα μπαχαρικά χαρακτηρίζονται από πολλές και διαφορετικές ιδιότητες.

Παρακάτω σας δίνουμε μερικές συμβουλές για το πώς θα τα διατηρήσετε και θα τα οργανώσετε σωστά και εύκολα στην κουζίνα σας έτσι ώστε να επωφεληθείτε στο μέγιστο βαθμό από τις ιδιότητες τους…

Βαζάκια με καπάκι για μπαχαρικάΣυμβουλές διατήρησης
-Τα μπαχαρικά δεν έχουν ημερομηνία λήξης και δε χαλάνε με τον καιρό. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι περνώντας ο χρόνος, χάνουν το άρωμα και τη γεύση τους αφού εξατμίζονται τα αιθέρια έλαιά τους.

-Τα ολόκληρα μπαχαρικά διατηρούνται καλά μέχρι και 3 χρόνια, ενώ αυτά που είναι σε σκόνη θα πρέπει να τα ανανεώνετε ετησίως.

-Κάποια που είναι πιο ευπαθή από τα υπόλοιπα, όπως το γαρύφαλλο, το μαχλέπι, ο κόλιανδρος ή το κόκκινο πιπέρι θα πρέπει να τα ανανεώνετε πιο συχνά από τον έναν χρόνο.

-Πρέπει να διατηρούνται σε μέρος σκοτεινό και ξηρό. Φως, υψηλές θερμοκρασίες και υγρό περιβάλλον αλλοιώνουν πιο γρήγορα το άρωμα και τη γεύση τους.

-Προτιμήστε να τα διατηρείτε σε γυάλινα βαζάκια που κλείνουν αεροστεγώς για να μη χάνουν το έντονο άρωμα τους.

-Μην αναμειγνύετε ποτέ το παλιό με το αντίστοιχο νέο μπαχαρικό .Περιμένετε να τελειώσει το παλιό για να χρησιμοποιήσετε το ίδιο βαζάκι.

-Η φρεσκάδα τους διατηρείται καλύτερα σε δροσερό έως ψυχρό μέρος, οπότε τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες είναι καλύτερα να τα αποθηκεύετε στο ψυγείο.

Μπουκαλάκια για αλάτι και πιπέριΣυμβουλές οργάνωσης
-Προτιμήστε να αποθηκεύσετε όλα τα μπαχαρικά σας μαζί σε ένα ντουλάπι, ώστε να είναι όλα συγκεντρωμένα.

-Επιλέξτε ένα ντουλάπι που θα βρίσκεται κοντά στο πάγκο της κουζίνας σας, ώστε να τα έχετε κοντά σας όταν μαγειρεύετε.

-Προτιμήστε ως συσκευασίες διάφανα βαζάκια που κλείνουν αεροστεγώς και όχι χρωματιστά, ώστε να μπορείτε να ξεχωρίζετε το περιεχόμενο τους και κυρίως να βλέπετε σε τι κατάσταση διατηρούνται. Ακόμη καλύτερα κολλήστε και μια ετικέτα με την ονομασία τους. Με μολύβι γράψτε την ημερομηνία ανοίγματος έτσι ώστε να θυμηθείτε πότε θα χρειαστούν αντικατάσταση.

-Κρατήστε τα βαζάκια με τα μπαχαρικά μακριά από τον απορροφητήρα. Οι υδρατμοί και οι υψηλές θερμοκρασίες από το μαγείρεμα θα τα αλλοιώσουν γρηγορότερα.

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *