Έρευνα: Λιγότερο επιβλαβές κατά 95% το ηλεκτρονικό τσιγάρο από τον καπνό

Μεγάλη κουβέντα και έντονο σημείο αντιπαράθεσης αποτελεί τα τελευταία χρόνια το ηλεκτρονικό τσιγάρο και οι διαφορές του για την υγεία σε σχέση με το κανονικό. Παρόλα αυτά το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε μια καθοριστικά σημαντική μέθοδο διακοπής του καπνίσματος έχοντας τη σύμφωνη γνώμη και των ειδικών της επιστημονικής κοινότητας.

Πάνω σε αυτό έρχεται να προστεθεί μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας (Public Health England-PHE) και διαψεύδει τις λανθασμένες πληροφορίες που επικρατούν για τους κινδύνους του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Σταγονομετρητές για ηλεκτρονικό τσιγάροΕν ολίγοις, τα συμπεράσματα της έρευνας συνοψίζονται ως εξής:
– Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κατά 95% περίπου, λιγότερο επιβλαβές από τον καπνό.
– Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα.
– Μεγάλο ποσοστό καπνιστών δεν γνωρίζει ότι το άτμισμα είναι καλύτερο από το κάπνισμα.
– Tο ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν χρησιμοποιείται από τους μη καπνιστές ούτε αποτελεί έναν «προθάλαμο» του καπνίσματος για ανήλικους και μη καπνιστές.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι καταναλωτές κατακλύζονται από μία τεράστια παραπληροφόρηση, με αποτέλεσμα ένα 44,8% των Βρετανών καπνιστών (σ.σ.: 54% είναι το ποσοστό στην Ελλάδα) να πιστεύει λανθασμένα πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εξίσου επιβλαβές με το συμβατικό.

Σταγονομετρητής για ηλεκτρονικό τσιγάροΜέσα από την έρευνα οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κατά πολύ καλύτερο από το συμβατικό, καθώς η επιβάρυνση της υγείας λόγω του καπνίσματος είναι τεράστια. Οι καπνιστές που γίνονται ατμιστές είναι σε θέση να απολαύσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, αφού μειώνουν στο ελάχιστο αυτούς τους κινδύνους.

Το μεταβατικό στάδιο δεν είναι πάντα εύκολο, για αυτό και ο ερευνητής – καθηγητής P. Hajek (από το Πανεπιστήμιο Queen Mary) ενθαρρύνει τους καπνιστές να μην εγκαταλείψουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ακόμα και αν η πρώτη τους εμπειρία δεν είναι ιδανική. Προτείνεται, για να μπορέσει κανείς να γευτεί την εμπειρία του ατμίσματος, να δοκιμάσει διάφορες συσκευές και υγρά αναπλήρωσης, έτσι ώστε να μπορέσει να ανακαλύψει τον συνδυασμό που ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές του ανάγκες.

Σταγονομετρητής για ηλεκτρονικό τσιγάροTο δεύτερο συμπέρασμα της έρευνας προέκυψε αφού οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι αρκετά καλύτερο από το συμβατικό. Οι καπνιστές όχι μόνο δεν το γνωρίζουν αλλά κάποιοι από αυτούς έχουν την εντύπωση ότι είναι το ίδιο ή και χειρότερο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι καπνιστές να παραμένουν καπνιστές, αντί να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο για να κόψουν το κάπνισμα και κατ’ επέκταση να μειώνουν στο ελάχιστο το ρίσκο να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας που να οφείλεται σε αυτό.

Τέλος, ένα άλλο βασικό συμπέρασμα είναι πως σε αντίθεση με τις ανησυχίες διάφορων φορέων υγείας παγκοσμίως, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί «προθάλαμο» του καπνίσματος σε μη καπνιστές ή ανήλικους. Αυτό σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου σαν εναλλακτική στο κάπνισμα θα έπρεπε να παροτρύνει τους φορείς υγείας να το εκμεταλλευτούν και να το χρησιμοποιήσουν σαν μέσο διακοπής του καπνίσματος, ώστε να καταπολεμήσουν το κάπνισμα και να εξαλειφθούν οι χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με αυτό. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ακόμα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι καπνιστές να «εμποδίζονται» να επιλέξουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για να διακόψουν το κάπνισμα, πράγμα που σημαίνει πως δημιουργείται έτσι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, συμπέρασμα με το οποίο συμφωνεί και ο καθηγητής Κέβιν Φέντον, Διευθυντής Υγείας και Ευεξίας του βρετανικού υπουργείου, ο οποίος σε σχετική του δήλωση τονίζει: «Το πρόβλημα είναι ότι η κοινή γνώμη πιστεύει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι εξίσου επικίνδυνο με το παραδοσιακό τσιγάρο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια καπνιστές να συνεχίζουν την καταστροφική συνήθεια του καπνίσματος».

Αξίζει να σημειωθεί πως τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας έρχονται σε αντίθεση με την έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2014, σύμφωνα με την οποία ζητούσε αυστηρές ρυθμίσεις σε ότι έχει να κάνει με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, μεταξύ των οποίων την απαγόρευση της χρήσης του σε εσωτερικούς χώρους και της πώλησής του σε ανηλίκους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας, μπορείτε να διαβάσετε το επίσημο δελτίο τύπου εδώ.

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *