Τα πλεονεκτήματα της γυάλινης συσκευασίας!

ποτήρι γυάλινο κρασιούΤο γυαλί θεωρείται ένα από τα παλαιότερα υλικά συσκευασίας και αναμφίβολα είναι αρκετά διαδεδομένο τόσο στη βιομηχανία της συσκευασίας όσο και στους απλούς καταναλωτές. Εξάλλου, οι γυάλινες συσκευασίες αναμφίβολα θεωρούνται ως οι καλύτερες για τα τρόφιμα και ποτά.

Το γυαλί είναι αδρανές υλικό, γεγονός το οποίο δεν το αφήνει να αλληλεπιδράσει ούτε να αλλοιώσει το ίδιο το περιεχόμενο του προϊόντος. Το γεγονός πως είναι αδιαπέραστο, προσφέρει εξαιρετική αντίσταση στις χημικές ουσίες του περιβάλλοντος οι οποίες και αποτελούν απειλή για τις βιταμίνες και τη φρεσκάδα των τροφίμων. Επίσης, διατηρεί με τον καλύτερο τρόπο τη γεύση τους συγκριτικά με το πλαστικό, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί πως το γυαλί μπορεί να χαρακτηριστεί ως 100% αγνό καθώς παράγεται από τρεις πρώτες ύλες που είναι σε αφθονία: άμμο, ανθρακική σόδα και μαρμαρόσκονη. Σε μια γυάλινη συσκευασία δεν υπάρχουν τοξικά χημικά για να διαφύγουν, επομένως είναι αβλαβές για το περιβάλλον και την ίδια υγεία του ανθρώπου.

Βάζα γυάλινα για σάλτσεςΣε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2010 τα αποτελέσματα έδειξαν πως η συντριπτική πλειονότητα (88%) των Ευρωπαίων καταναλωτών προτιμούν μια γυάλινη συσκευασία συγκριτικά με άλλα υλικά συσκευασίας, προκειμένου να τους βοηθήσει σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Το αντίστοιχο ποσοστό της Ελλάδας φτάνει το εντυπωσιακό 98% κάτι που την κατατάσσει στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στην προτίμηση των καταναλωτών προς τη γυάλινη συσκευασία. Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε από την διεθνή εταιρία ερευνών TNS καλύπτοντας συνολικά 9.500 καταναλωτές σε 19 χώρες στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και της χώρας μας. Επίσης, μια άλλη διεθνής μελέτη (IPSOS, 2009) που πραγματοποιήθηκε σε δέκα χώρες αποκάλυψε πως οι γονείς προτιμούν περισσότερο την γυάλινη συσκευασία για τα τρόφιμα των παιδιών τους, γιατί διατηρεί τη γεύση, κρατάει τα τρόφιμα ασφαλή, υγιεινά και μπορούν να δουν εύκολα το προϊόν που είναι μέσα.

Γυάλινο μπουκάλι νερούΣυνοπτικά τα πλεονεκτήματα μιας γυάλινης συσκευασίας έχουν ως εξής:
– Είναι αδρανές και αδιαπέραστο έχοντας την δυνατότητα να προστατεύει καλύτερα το περιεχόμενό του. Ιδιαίτερα κατάλληλο για τη συσκευασία αεριούχων ποτών, ενώ προσφέρει πολύ καλή προστασία σε όλα τα τρόφιμα. Δεν επηρεάζει την αρχική γεύση και ποιότητα των τροφίμων και ποτών.

– Θεωρείται το πιο υγιεινό υλικό συσκευασίας. Συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εργαστήρια, φαρμακευτικές και ιατρικές εφαρμογές γιατί προστατεύει από χημικές και βιολογικές επιδράσεις.

– Ασφαλές και κατάλληλο για τα ψυγεία και τους φούρνους μικροκυμάτων ενώ έχει τη δυνατότητα να καθαριστεί και να αποστειρωθεί εύκολα. Μια γυάλινη συσκευασία δίνει τη δυνατότητα καθαρισμού και αναπλήρωσης. Το γεγονός αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί κυρίως οικονομικά σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης µε εκτεταμένο δίκτυο διανομής και συγκέντρωσης των άδειων περιεκτών.

– Λόγω της ιδιαίτερης δομής του, είναι πρακτικά αδιαπέραστο από το οξυγόνο γεγονός πολύ σημαντικό για προϊόντα που είναι ευαίσθητα σε αυτό. Διάφορα συστατικά όπως βιταμίνες ή άρωμα διατηρούνται για μεγάλο διάστημα.

– Ένα δοχείο γυάλινο μπορεί να πάει από έναν κάδο ανακύκλωσης στο ράφι κάποιου καταστήματος σε διάστημα μόλις 30 ημερών.

Μπουκάλια γυάλινα– Αποτελεί ένα από τα πολύ λίγα 100% ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την χρήση του ανακυκλωμένου γυαλιού χρησιμοποιείται 40% λιγότερη ενέργεια απ’ ό, τι όταν κατασκευάζεται γυαλί από πρώτες ύλες.

– Τα γυάλινα δοχεία είναι 40% ελαφρύτερα απ’ ό, τι ήταν πριν από 20 χρόνια.

– Το έτος 2008 υπήρξε μια εξοικονόμηση πρώτων υλών ύψους 13,8 εκατ. τόνων όσον αφορά το CO2 κάτι που ισούται με την αφαίρεση περίπου 4 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τον δρόμο.

– Είναι άοσμο και δεν αλλοιώνει την μυρωδιά. Για τον λόγο αυτό αρώματα και κολόνιες μπαίνουν μόνο σε γυάλινα μπουκαλάκια.

– Δεν έχει γεύση, γι’ αυτό και είναι διαδεδομένο για γευσιγνωσία κρασιού. Έχει την δυνατότητα να αποκαλύπτει τις λεπτές αποχρώσεις και τα χαρακτηριστικά που προσφέρει κάθε κρασί.

– Λόγω της διαφάνειας του επιτρέπει την καλή ορατότητα του περιεχομένου συντελώντας αποτελεσματικά σε μια ελκυστική εμφάνιση.

– Το γυαλί έχει το πλεονέκτημα πως μπορεί να χρωματισθεί προκειμένου να περιορίσει την διαπερατότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας, που επιταχύνει δράσεις υποβάθμισης της ποιότητας σε ορισμένα τρόφιμα.

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *