Αρωματίστε με ελαιόλαδο τα γιορτινά σας πιάτα!

Φιάλες ελαιολάδουΤο ελαιόλαδο έπαιζε πάντα πολύ σημαντικό ρόλο στη διατροφή των Ελλήνων. Από την αρχαιότητα έως σήμερα η χρήση και ωφέλειες του έχουν φτάσει στο υψηλότερο σκαλί της διατροφικής αλυσίδας, σύμφωνα με παγκόσμιες επιστημονικές μελέτες. Όλες αυτές οι έρευνες και οι μελέτες που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται, δε σταματούν να παρουσιάζουν τα αμέτρητα οφέλη και τις χρήσεις του ελαιόλαδου στο συνολικό τρόπο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

Σε όλη αυτή την αυξανόμενη τάση λοιπόν, τόσο για υγιεινό μαγείρεμα όσο και για προσωπική πινελιά της κάθε νοικοκυράς στην κουζίνα ιδιαίτερα τώρα τις γιορτές, τα χειροποίητα αρωματικά λάδια δίνουν μια ξεχωριστή αίσθηση αλλά και γεύση στη μαγειρική.

Προσφέρουν μια νέα νότα στο πιάτο σας και σας χαρίζουν την αντιοξειδωτική δράση των βοτάνων και των μπαχαρικών που περιέχουν. Φτιάξτε τα μόνοι σας εύκολα και απλά και χρησιμοποιήστε τα στη μαγειρική σας εντυπωσιάζοντας τους καλεσμένους σας.

Μπουκάλια για ελαιόλαδοΠαρακάτω σας δίνουμε κάποιες ιδέες πώς να φτιάξετε τα δικά σας σπιτικά αρωματικά λάδια με μπαχαρικά και βότανα. Πρώτα όμως κάποιες χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την παρασκευή και τη συντήρηση τους.

Xρήσιμες οδηγίες
– Πλύνετε καλά τα βότανα πριν από τη χρήση τους και αφήστε να στεγνώσουν εντελώς.

– Tα μπουκάλια, τα βάζα, τα βότανα και τα μπαχαρικά που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι εντελώς στεγνά.

– Πάντα να αποφεύγετε τις πλαστικές συσκευασίες καθώς μπορεί να μολύνουν το ευαίσθητο ελαιόλαδο με επιβλαβείς ουσίες για την ανθρώπινη υγεία.

– Mη παρασκευάσετε μεγάλη ποσότητα γιατί χάνει γρήγορα το άρωμά της.

– Μην αφήνετε τα μπουκάλια με το ελαιόλαδο εκτεθειμένα στον ήλιο ή σε πολύ φωτεινό μέρος, όπως κοντά σε παράθυρα, αλλά σε σκοτεινό και δροσερό μέρος και όχι σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 20 βαθμών Κελσίου.

Γυάλινα μπουκάλια για ελαιόλαδοΘα χρειαστείτε:
– Γυάλινα μπουκάλια ή/και βάζα που κλείνουν αεροστεγώς
– Αγνό παρθένο ελαιόλαδο
– Μπαχαρικά και βότανα, σύμφωνα με τη συνταγή που διαλέξατε

Προτάσεις αρωμάτων
– Mε σκόρδο και βασιλικό
Πλένετε 1/2 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού και με πετσέτα τα σκουπίζετε καλά να στεγνώσουν εντελώς. Tα βάζετε σε ένα γυάλινο βάζο ενός λίτρου με 2 σκελίδες σκόρδο και μετά ρίχνετε 1 λίτρο ελαιόλαδο. Kλείνετε καλά και το φυλάτε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για 2 εβδομάδες. Κάπου-κάπου το ανακινείτε.
Μετά τις 15 μέρες το ανοίγετε και το σουρώνετε σε γυάλινο μπουκάλι. Είναι έτοιμο προς χρήση ιδιαίτερα σε μακαρόνια και τις συνοδευτικές τους σάλτσες, σαλάτες βραστές ή ωμές και με παξιμάδια ως dip σε ορεκτικό.

– Με σκόρδο, δεντρολίβανο και κόκκινη πιπερίτσα τσίλι
Πλένετε και στεγνώνετε καλά ένα κλαδάκι δεντρολίβανο με πετσέτα. Παίρνετε ένα πολύ καθαρό και στεγνό γυάλινο βάζο και το τοποθετείτε μέσα. Προσθέτετε 2 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους, 2 κόκκινες καυτερές πιπερίτσες (τσίλι) και μισό λίτρο ελαιόλαδο και το κλείνετε. Το αφήνετε σε σκοτεινό σημείο για 2 εβδομάδες. Όταν το ανοίξετε, το σουρώνετε σε ένα γυάλινο μπουκάλι και είναι έτοιμο προς χρήση. Ταιριάζει ιδιαίτερα με ψητά λαχανικά, βραστές ή ψήτες πατάτες και αρνάκι στο φούρνο.

– Με ρίγανη και θυμάρι
Πλένετε και στεγνώνετε καλά με πετσέτα 2 ματσάκια ρίγανη και 1 ματσάκι θυμάρι. Παίρνετε ένα πολύ καθαρό και στεγνό γυάλινο βάζο και το τοποθετείτε μέσα. Προσθέτετε μισό λίτρο ελαιόλαδο και το κλείνετε. Το αφήνετε σε σκοτεινό σημείο για 2 εβδομάδες. Όταν το ανοίξετε, το σουρώνετε σε ένα γυάλινο μπουκάλι και είναι έτοιμο προς χρήση. Ταιριάζει ιδιαίτερα στην πατατοσαλάτα και τις πατάτες γενικότερα.

Αρωματικό ελαιόλαδοΟ λόγος που σουρώνουμε τα αρωματικά λάδια αφού είναι έτοιμα προς χρήση, είναι ότι τα αρωματικά που χρησιμοποιήσαμε αλλοιώνονται, μουχλιάζουν και θα μας χαλάσουν το λάδι. Δοκιμάστε κι εσείς να φτιάξετε το δικό σας αρωματικό ελαιόλαδο και καλή σας επιτυχία!

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *