8 τρόφιμα χωρίς ημερομηνία λήξης!

central pickΚάποια από τα καθημερινά τρόφιμα της ανθρώπινης διατροφής παραμένουν σύμφωνα με τους επιστήμονες, αναλλοίωτα στο χρόνο. Δεν λήγουν ποτέ, ή τουλάχιστον έχουν τεράστια διάρκεια ζωής εάν αποθηκευτούν σωστά.

Αυτό σημαίνει πως διατηρούν τη διατροφική τους αξία και την υγιή όψη τους, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Έτσι μπορείτε να τα έχετε για πάντα στο σπίτι σας μέχρι να τα καταναλώσετε, χωρίς να ανησυχείτε για την αλλοίωση ή την ημερομηνία λήξης τους.

Δείτε τα 8 πιο γνωστά:

μέλιΜέλι
Το πιο γνωστό από τα αθάνατα τρόφιμα και το πιο δημοφιλές διαρκεί επ’ αόριστον. Μπορεί να παρατηρηθεί αλλοίωση στο χρώμα του ή να δημιουργηθούν κρύσταλλοι, αλλά αυτά δεν είναι χαρακτηριστικά της λήξης του. Αν παρατηρήσετε κάτι από τα παραπάνω, βάλτε το γυάλινο βάζο ή το μεταλλικό δοχείο που έχετε αποθηκευμένο το μέλι σας μέσα σε κατσαρόλα με πολύ ζεστό νερό (χωρίς να βράζει). Αφήστε το για αρκετή ώρα και μόλις το δείτε να επανέρχονται το φυσιολογικό του χρώμα και η υφή και να διαλύονται οι κρύσταλλοι, βγάλτε το. Συνεχίστε να το διατηρείτε σε σκοτεινό, στεγνό και δροσερό ντουλάπι.

Ρύζι
Το ρύζι αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής και συνήθως βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε κάθε σπίτι. Αν το διατηρείτε σε συσκευασία που κλείνει καλά με καπάκι, όπως π.χ ένα βάζο με καπάκι που κλείνει αεροστεγώς, ώστε να μη φωλιάσουν μέσα έντομα, τότε μπορείτε να κρατήσετε το ρύζι σας για δεκαετίες χωρίς να χαλάσει ποτέ. Αυτό ισχύει για τα λευκά ρύζια, και όχι για το καστανό που περιέχει περισσότερα έλαια.

Ξύδι
Τα μπουκάλια ξυδιού φεύγουν από τα ράφια των καταστημάτων δυο-δυο ή τρία-τρία! Αυτό δεν είναι τυχαίο αφού το ξύδι αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο τόσο στη διατροφή μας όσο και στην καθαριότητα του σπιτιού. Το ξύδι ως όξινο τρόφιμο είναι και αυτό αναλλοίωτο στη διάρκεια των χρόνων οπότε μπορείτε να το διατηρήσετε όσο καιρό θέλετε.

226-14Ζάχαρη
Εάν η ζάχαρη έρθει σε επαφή με την υγρασία μπορεί να πετρώσει, διαφορετικά θα είναι πάντα κατάλληλη για κατανάλωση. Ο λόγος είναι πως εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηριδίων. Κλείστε την σε αεροστεγή δοχεία και μη φοβάστε τίποτα! Θα έχετε τον πιο γλυκό σας σύμμαχο πάντα διαθέσιμο!

Αλάτι
Το αλάτι, όπως και η ζάχαρη, είναι ένα φυσικό συντηρητικό και δεν λήγει. Παραμένει το ίδιο φρέσκο με την ημέρα αγοράς. Το επιτραπέζιο αλάτι, το αμερικανικό kosher salt και το θαλασσινό αλάτι είναι πραγματικά… υπεραιωνόβια! Διατηρήστε το σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Έτσι θα διατηρηθεί για πάντα φρέσκο και θα νοστιμίζει το φαγητό σας ακόμη κι αν το αγοράσατε πριν πολλά πολλά χρόνια.

ποτήρι γυάλινο κρασιούΔυνατά Αλκοολούχα Ποτά
Το ουίσκι, η βότκα, το ρούμι και το τζιν δεν χαλάνε ποτέ, ακόμα κι αν το μπουκάλι τους ανοιχτεί. Μη βιάζεστε να καταναλώσετε τα ανοιγμένα μπουκάλια αλκοόλ που έχετε στο ντουλάπι σας ακόμη κι αν πέρασαν χρόνια. Μπορεί απλά να χάσουν λίγο από το άρωμα τους. Προφυλάξτε τα από τον ήλιο και τη ζέστη και θα τα έχετε όποτε τα θέλετε. Στην υγειά σας!

Φασόλια ξερά
Αποθηκεύστε φασόλια σε βάζα ή δοχεία με καπάκι για μήνες και χρόνια. Μπορεί να θέλουν μετά περισσότερο βράσιμο για να μαλακώσουν, αλλά δεν θα χάσουν την διατροφική τους αξία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κιτρίνισμα που τυχόν εμφανίσουν δεν επηρεάζει καθόλου την ποιότητα ή την γεύση τους.

Μαγειρική Σόδα
Η μαγειρική σόδα προέρχεται από ένα φυσικό ορυκτό και είναι ένα από τα ασφαλέστερα και πιο χρήσιμα προϊόντα. Οι χρήσεις της είναι πολλές. Από τη μαγειρική έως την καθαριότητα και την υγεία, και δίκαια ονομάζεται και “πολυεργαλείο”. Η αντοχή της στο χρόνο είναι πολύ μεγάλη και αν την έχετε αποθηκευμένη σε κάποιο βάζο ή δοχείο με καπάκι, θα την έχετε πάντα διαθέσιμη και έτοιμη για χρήση!

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *