Ζαχάρωσε το μέλι σας;

μέλιΤο μέλι αποτελεί αγαπημένη τροφή μικρών και μεγάλων και ένα βάζο με μέλι δε λείπει από κανένα, τουλάχιστον ελληνικό σπίτι. Για πρωινό επάνω σε ψωμί, μέσα στο γάλα, στα δημητριακά ακόμη και σε συνταγές με γλυκά ή και σάλτσες το μέλι χρησιμοποιείται πολύ.Βουτάμε μόνο καθαρό και στεγνό κουτάλι στο βάζο, αν θέλουμε να το διατηρούμε καθαρό και χωρίς να ξινίσει ή να ζαχαρώσει. Ακόμη και η υγρασία από ένα βρεγμένο κουτάλι επηρεάζει τη γεύση του μελιού και επιφέρει το ξίνισμα.
Αυτός είναι και ο λόγος που δεν επιτρέπεται να τρώμε μέλι μέσα από το βάζο. Ανεξάρτητα όμως από αυτό και λόγω θερμοκρασιών, το μέλι έχει ως φυσικό επακόλουθο να κρυσταλλώνει με το πέρασμα του χρόνου, ακριβώς επειδή είναι φυσική αγνή τροφή.

honey
Για να επαναφέρετε το μέλι που ζαχάρωσε, βάλτε το γυάλινο βάζο με το μέλι μέσα σε κατσαρόλα με νερό και θερμοκρασία πολύ ζεστή, γύρω στους 50 βαθμούς Κελσίου. Να μη βράζει όμως το νερό επάνω στο μάτι της κουζίνας, απλά να είναι αρκετά ζεστό. Αν βράζει το νερό και ανεβάσει τόσο υψηλή θερμοκρασία το μέλι καταστρέφεται και χάνει όλα τα του τα θρεπτικά συστατικά και επίσης αλλοιώνεται και η υφή του.
Αφήστε το λοιπόν σε πολύ ζεστό νερό για αρκετή ώρα, μέχρι να δείτε ότι το μέλι έγινε και πάλι ρευστό, όπως το καταναλώνετε. Βγάλτε το βάζο με το μέλι από την κατσαρόλα με το ζεστό νερό και αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να είναι ξανά έτοιμο για κατανάλωση.
Μην ξεχνάτε να το διατηρείτε σε σκοτεινό και ξηρό μέρος, γύρω στους 20-26 βαθμούς Κελσίου.

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *