Κρασί και τα μυστικά του…

Φιάλη κρασιούΠροϊόν με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αρχαίων χρόνων, θεοποιημένο από τους τότε πολιτισμούς, στοιχείο του τελετουργικού πολλών θρησκειών, το κρασί αποτελούσε πάντα είδος διατροφικής ανάγκης για τον άνθρωπο. Οι λαοί της Μεσογείου το έχουν ως κύρια πηγή πρόσληψης αλκοόλ και ακριβώς αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τη μακροβιότητα αυτών των πληθυσμών, οδήγησε τους ερευνητές από όλο τον κόσμο εδώ και χρόνια να μελετήσουν τα συστατικά του και τη συσχέτισή τους με την υγεία.

Ο καλύτερος τρόπος να καταναλώνουμε το κρασί μας είναι με το φαγητό. Πόσο, όμως, κρασί πρέπει να πίνουμε; Να προτιμούμε το κόκκινο ή το λευκό; Πότε μας ωφελεί και με ποια φαγητά ταιριάζει το καθένα; Ας δούμε λοιπόν παρακάτω, χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το κρασί και την κατανάλωσή του.

Το κόκκινο κρασί είναι αυτό με την υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά συστατικά οπότε είναι και το προτιμότερο. Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού προσφέρει ευεργετικά αποτελέσματα, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου. Αυτό οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει οι οποίες έχουν προστατευτική δύναμη απέναντι στα αγγεία και την καλή υγεία της καρδιάς μας. Μέτρια κατανάλωση εννοούμε ένα ποτήρι για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες καθημερινά. Η χρόνια συνεχής χρήση είναι αυτή που ενισχύει τον οργανισμό και όχι η μαζική περιστασιακή χρήση του. Φυσικά, η παραπάνω αναλογία είναι ενδεικτική και απευθύνεται σε υγιείς ενήλικες και όχι σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας που πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους. Να αποφεύγεται η μεγάλη κατανάλωση του κρασιού γιατί αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια με αποτέλεσμα την αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Μπουκάλι για κρασίΝα προτιμάται η χρήση των κατάλληλων ποτηριών κρασιού για να ελέγχεται η ποσότητα. Το ποτήρι του κρασιού το γεμίζουμε στα 3/4 και όχι ολόκληρο. Το λευκό κρασί ταιριάζει με τις σαλάτες, τα αυγά, τα ζυμαρικά, το ψάρι και τα λευκά κρέατα, ενώ το κόκκινο με τα κόκκινα κρέατα και το κυνήγι. Τα γλυκά κρασιά ταιριάζουν συνήθως με τα επιδόρπια.

Αναφερόμενοι στα κόκκινα κρασιά και τη θερμοκρασία σερβιρίσματος τους μπορούμε να πούμε ότι η αίσθηση που προκαλούν οι ταννίνες ενός κρασιού σε χαμηλή θερμοκρασία είναι δυσάρεστη. Για το λόγο αυτό η σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος μιας φιάλης κινείται γύρω από τους 18°C. Όσον αφορά τα λευκά κρασιά, καταναλώνονται πιο δροσερά και η συνήθης θερμοκρασία κατανάλωσης είναι από 11-12°C. Σε ό,τι αφορά στα ροζέ κρασιά οι θερμοκρασίες σερβιρίσματος είναι αντίστοιχες με αυτές των λευκών κρασιών.

Μπουκάλια για συσκευασία κόκκινου κρασιούΤέλος να αναφέρουμε οτι από τη στιγμή που θα ανοιχτεί μια φιάλη κρασιού και δεν καταναλωθεί ολόκληρη, μπορεί διατηρηθεί στο ψυγείο, με το φελό της ή κάποιο καπάκι για 2-3 μέρες. Ιδανικά πάντως όταν ανοίξετε το μπουκάλι και σας το επιτρέπουν οι συνθήκες, καταναλώστε το επιτόπου.

Το κρασί λοιπόν εδώ και χιλιάδες χρόνια αποτελεί πράγματι ένα διατροφικό θησαυρό. Βάλτε το κι εσείς στη διατροφή σας με μέτρο και επωφεληθείτε στο έπακρο.

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *