Διατηρήστε σωστά τα τρόφιμα σας!

Βάζα γαι σάλτσαΠόσο συχνά τακτοποιείτε ή ελέγχετε τα αποθηκευμένα τρόφιμα στα ντουλάπια σας; Αυτή είναι μια ερώτηση που σπάνια μας απασχολεί αλλά είναι σημαντική τόσο για την υγεία όσο και για την τσέπη μας. Παρακάτω ακολουθούν μερικοί γενικοί κανόνες που θα σας βοηθήσουν και θα σας διευκολύνουν στη διαδικασία ελέγχου.

1. Αποφύγετε φως και υγρασία
Διαλέξτε ντουλάπια και συρτάρια τα οποία είναι μακριά από τα παράθυρα και δεν τα χτυπάει ο ήλιος, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Τόσο τα μπουκάλια όσο και οι συσκευασίες τροφίμων να διατηρούνται σε σκιερό μέρος. Αποφύγετε επίσης τα ντουλάπια που μέσα τους περνάει σωλήνας νερού ή αποχέτευσης και συγκεκριμένα το ντουλάπι κάτω από το νεροχύτη για λόγους υγρασίας και οσμών. Ελέγξτε επίσης την ακεραιότητα των αρχικών συσκευασιών των τροφίμων. Αν τις δείτε ξεκολλημένες ή σκισμένες ελέγξτε για τυχόν αλλοιώσεις όψης, υφής ή οσμής και μεταφέρετε τις άμεσα σε βάζα ή μπουκάλια με καπάκια που κλείνουν αεροστεγώς.

2. Προσέξτε τις μεταβολές θερμοκρασίας
Ντουλάπια και συρτάρια δίπλα σε καλοριφέρ και απορροφητήρες δεν είναι τα κατάλληλα για να διατηρείτε τα τρόφιμά σας. Εκεί, βάλτε καλύτερα απορρυπαντικά και χαρτικά που δεν είναι ευπαθή, όπως τα τρόφιμα. Τρόφιμα που έχουν ανοιχτεί οι συσκευασίες τους καλό θα ήταν να τα μεταφέρετε σε βάζα με καπάκια, γιατί οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, ο αέρας και οι οσμές είναι ο χειρότερος εχθρών των τροφίμων.

Βαζάκια inox για τρόφιμα3. Φέρτε τις πίσω συσκευασίες μπροστά
Ελέγχετε συχνά και ιδιαίτερα όταν κάνετε τις εβδομαδιαίες ή μηνιαίες αγορές σας, τις ημερομηνίες λήξης των συσκευασιών σας και ιδιαίτερα εκείνων που δε χρησιμοποιείτε συχνά. Φέρτε μπροστά τις παλιές για να καταναλωθούν νωρίτερα από τις νέες. Έτσι θα αποφύγετε τόσο να πετάξετε ληγμένα τρόφιμα που κοστίζουν, όσο και να μείνετε χωρίς αυτό που χρειάζεστε την τελευταία στιγμή. Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσετε επίσης διπλές και τριπλές επαναλήψεις αγορών που δεν ήταν της παρούσης.

Βαζάκια με καπάκι για μπαχαρικά4. Χωρίστε απορρυπαντικά και τρόφιμα
Αν για λόγους οικονομίας χώρου ή άγνοιας έχετε μαζί τα τρόφιμα και τα απορρυπαντικά σας, χωρίστε τα το συντομότερο δυνατό. Τα τρόφιμα όσο επαρκώς κλειστά κι αν είναι ανήκουν στις ευπαθείς κατηγορίες προιόντων που σημαίνει ότι εύκολα μπορεί να αλλοιωθούν από τις οσμές και τις χημικές ουσίες που διαφεύγουν από τις συσκευασίες των απορρυπαντικών. Έτσι θα αποφύγετε προβλήματα υγείας από χαλασμένο τρόφιμο που θα έχει αλλοιωθεί από το γειτονικό απορρυπαντικό.

Με τους παραπάνω απλούς και εύκολους τρόπους μπορείτε πολύ εύκολα να τακτοποιήσετε τα τρόφιμα σας και να γλιτώσετε από δυσάρεστες καταστάσεις, τόσο επικίνδυνες για την υγεία σας, όσο και ζημιογόνες για το πορτοφόλι σας.

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *