Μυστικά επιτυχίας για ένα σπιτικό λικέρ!

Λικέρ μπουκάλια
Το καλοκαίρι που όλα τα καλοκαιρινα φρούτα είναι στην εποχή τους, είναι η ιδανική εποχή για να φτιάξετε σπιτικά λικέρ. Τα φρέσκα καλοκαιρινά φρούτα στη χώρα μας είναι ιδανικά για κάθε σπιτική παρασκευή, όπως λικέρ, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού.
Ακόμη κι αν δεν έχετε κανεί ποτέ πριν λικέρ, όταν πρωτοκάνετε και γευτείτε το αποτέλεσμα της προσπάθειας σας, δε θα το εγκαταλείψετε ποτε! Για την παρασκευή των λικέρ απαιτούνται λίγα υλικά αλλά πολύς χρόνος και μεράκι. Ο γενικός κανόνας πάντως είναι οτι θα χρειαστείτε, φρούτα ή βότανα, μπαχαρικά, αλκοόλ και γλυκαντική ύλη (ζάχαρη ή μέλι).

Μπουκάλι γυάλινο ιδανικό για λικέρ
Μπουκάλι για λικέρ

Κάθε φρούτο ή βότανο που θα χρησιμοποιήσετε έχει τις ανάγκες του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Άλλα λικέρ για να γίνουν θέλουν ήλιο, άλλα θέλουν σκιά. Σε κάποιες συνταγές χρειάζεται να μπουν όλα τα υλικά από την αρχή, σε κάποιες άλλες κάποιο υλικό μπαίνει στη συνέχεια. Σκοπός μας πάντως στην παρασκευή λικέρ ειναι να πάρουμε όλα τα χαρακτηριστικά του φρούτου ή του βοτάνου που θα διαλέξουμε, τα αρώματα και τις ιδιότητες του.

Τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσετε να είναι στη “μέση ηλικία” τους, ούτε άγουρα, ούτε ώριμα. Τα ποτά που συνηθίζεται να μπαίνουν σε συνταγές είναι το ρούμι, η βότκα, το τζιν, το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, το οινόπνευμα ποτοποιίας και γενικά άχρωμα και με ουδέτερο αρωμα ποτά.

Γυάλινο μπουκάλι για λικέρΤο θετικό επίσης με το λικέρ, εκτός της μεγάλης γκάμας αλκοολ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, είναι ότι εύκολα μπορείτε να διορθώσετε τη γλυκύτητα και την ποσότητα αλκοόλ σε περίπτωση που πάει κατι στραβά. Το μόνο που δε μπορεί να διορθωθεί στο λικέρ είναι η προσθήκη μπαχαρικών. Ακολουθήστε κατα γράμμα τη συνταγή που έχετε για να αποφύγετε ατυχή αποτελέσματα. Κανέλλα, γαρίφαλο κλπ μπορούν εύκολα να μηδενίσουν το άρωμα του φρούτου που επιλέξατε.

Μπουκάλι για λικέρ 250 mlΜην ξεχνάτε επίσης, πως το πετυχημένο λικέρ, όσον αφορά στην όψη, είναι το διάφανο σαν κρύσταλλο λικέρ. Δώστε μεγάλη σημασία στο φιλτράρισμα και γενικά σε όλη την περίοδο παρασκευής αποφεύγοντας τις μετακινήσεις της συσκευασίας. Είναι πολύ σημαντικό τα σκεύη και οι συσκευασίες που θα χρησιμοποιήσετε κατα την παρασκευή του λικέρ να είναι απολύτως καθαρά και στεγνά. Να είναι γυάλινα και αεροστεγή για λόγους υγιεινής και μακροχρόνιας συντήρησης. Και φυσικά να διατηρείτε το λικέρ σας, στο ψυγείο ή εκτός αυτού σύμφωνα και πάλι με τις οδηγίες της συνταγής που επιλέξατε.

250 ml μπουκάλι λικέρΤέλος, ένας γενικός κανόνας που ισχύει για καταναλώσουμε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο γεύσης και αρώματος το λικέρ μας, είναι να διατηρηθεί για έναν χρόνο. Απο εκει και πέρα συνήθως αρχίζει η αλλοίωση της γεύσης, του αρώματος αλλά και των ιδιοτήτων του.

Εμείς, σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *