Ο γάμος βοηθάει την ψυχική υγεία των αντρών

Γάμος βέραΘετική επίδραση στην ψυχική υγεία των αντρών φαίνεται να έχει ένας γάμος με βάση μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Family Psychology. Αν είστε λοιπόν άντρας και διστάζετε να κάνετε την πρόταση γάμου στον σύντροφο σας, ξανασκεφτείτε πιο σοβαρά να μοιράσετε μπομπονιέρες και να περάσετε τη βέρα στο δεξί!

Πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στην έρευνα τους στοιχεία του National Longitudinal Survey of Youth (μελέτη των Αμερικανών που γεννήθηκαν ανάμεσα στα έτη 1980 – 1984) εξετάζοντας κατά βάση το πώς η συγκατοίκηση και ο γάμος επηρεάζουν τη συναισθηματική υγεία. Με βάση τα πορίσματα της έρευνας διαπιστώθηκε πως οι άντρες ανεβαίνουν ψυχολογικά όταν παντρεύονται ενώ αντίθετα δεν παρουσιάζουν καμία διαφορά στην ψυχολογία τους στην κατάσταση που απλά συγκατοικούν με το ταίρι τους.

Γιατί άραγε ένας γάμος έχει μια τόσο μεγάλη και θετική επίδραση στην ψυχοσύνθεση των αντρών; Όπως τονίζουν οι ερευνητές, οι άντρες τείνουν να θεωρούν μια συγκατοίκηση ως «τεστ» για μία σχέση και βρίσκονται σε επιφυλακή για ενδεχόμενα προβλήματα επικοινωνίας. Στη συνέχεια όμως όταν περάσουν το συγκεκριμένο στάδιο και παντρευτούν παύουν να θεωρούν τον γάμο ως «τεστ» και χαλαρώνουν. Επενδύουν συνεπώς περισσότερο στη σχέση και μπορούν πλέον να απολαύσουν τα οφέλη.

mpomponieres-gamos-vaptisi-4Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη μελέτη περιελάμβανε και ορισμένους περιορισμούς. Αρχικά, όπως σημειώθηκε δεν υπήρχε τρόπος προκειμένου να καθοριστεί η ποιότητα των σχέσεων που εξετάστηκαν. Επίσης, δεν ήταν δυνατό να εξεταστούν οι σχέσεις μεταξύ των ομοφυλοφίλων, έχοντας ως δεδομένο πως σε κάποιες χώρες ο γάμος μεταξύ ζευγαριών του ιδίου φύλου, δεν επιτρέπεται. Τέλος, οι ερευνητές τονίζουν ότι η πιο συχνή μέτρηση της συναισθηματικής δυσφορίας θα βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό ώστε να υπάρχουν πιο ακριβή αποτελέσματα.

Όπως και να χει, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας μπορούν να χαρακτηριστούν ως ένας άσσος στο μανίκι μιας γυναίκας, τον οποίο και μπορεί να χρησιμοποιήσει την επόμενη φορά που θα μιλήσει για πιθανά σενάρια γάμου με τον καλό σας!

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *