Χριστουγεννιάτικα μπισκότα με μαρμελάδα από την Πράγα!

Πως να φτιάξετε τα πιο γιορτινά μπισκότα με παραδοσιακή Τσεχική συνταγή

Τα Χριστούγεννα είναι αυτή η εποχή που η κουζίνα του σπιτιού μας πάντοτε πλημμυρίζει από μυρωδιές και αρώματα. Είναι αυτές οι μέρες του χρόνου που θα επιχειρήσουμε να φτιάξουμε τις αγαπημένες μας – και ίσως πιο δύσκολες – συνταγές απλά. Έτσι, αυτή τη φορά το vaza.gr θα σας προτείνει μια συνταγή μπισκότων από την Τσεχική κουζίνα που είναι απόλυτα Χριστουγεννιάτικη!

Εάν έχετε ταξιδέψει στην πανέμορφη Πράγα θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει τα παραδοσιακά Τσέχικα μπισκότα “Linzer Cookies” που κυκλοφορούν στην αγορά κυρίως κατά την περίοδο των γιορτών. Κατά παράδοση οι γυναίκες στην Τσεχία φτιάχνανε αυτά τα μπισκότα και μάλιστα με μεγάλο ανταγωνισμό για το ποια θα φτιάξει τα περισσότερα σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Συνήθως τα μπισκότα αυτά έχουν μικρό μέγεθος και πάντοτε αποτελούσαν ένα κλασικό χριστουγεννιάτικο δώρο.

Μιας και μπορούν να συντηρηθούν για αρκετό διάστημα, ειδικά σε ψυχρό κλίμα, μπορούμε πολύ εύκολα να τα τοποθετήσουμε σε ένα όμορφο γιορτινό κουτί και να τα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας. Για να εξασφαλίσουμε πως τα μπισκότα μας δεν θα πατηθούν η θα σπάσουν καλό είναι να τα τοποθετήσουμε σε μεταλλικό ή σκληρό χάρτινο κουτί ένα προς ένα και χωρίζοντας την κάθε στρώση με μια λαδόκολλα.

Πάμε λοιπόν να τα φτιάξουμε;

Τι θα χρειαστούμε

για τα μπισκότα:

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. λευκά αμύγδαλα ολόκληρα
240 γρ. βούτυρο γάλατος κρύο
120 γρ. άχνη ζάχαρη (διαιρούμενη σε 40 και 80 γραμμάρια)
2 κρόκους αυγού
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από ένα μικρό βιολογικό λεμόνι
1 βανίλια

για τη γέμιση:

100 γρ. λίγο ξινή μαρμελάδα χωρίς σβόλους ή σπόρους
20 ml. αρωματικό αλκοόλ

Πως τα φτιάχνουμε:

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 ° C.

2. Τοποθετούμε τα αμύγδαλα σε ένα φύλλο ψησίματος και τα βάζουμε στο φούρνο για περίπου 9’.

3. Παράλληλα, κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και στη συνέχεια ανακατεύουμε με το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού.

4. Όταν τα αμύγδαλα γίνουν ελαφρώς καφέ, τα αφαιρούμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τότε, τα τοποθετούμε σε ένα μπλέντερ και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σαν πούδρα αλλά όχι σαν βούτυρο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 40 γραμμάρια άχνης ζάχαρης στο μπλέντερ και αλέθουμε για ακόμα 1’.

5. Έπειτα βάζουμε το βούτυρο και το υπόλοιπο της ζάχαρης άχνης (80 γρ) στο μπολ του ηλεκτρικού μίξερ και χτυπάμε (με μέτρια ταχύτητα) μέχρι το μείγμα να είναι ελαφρύ και αφράτο – περίπου για 2’. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη βανίλια και τους κρόκους αυγών και χτυπάμε το μείγμα και πάλι για περίπου μισό λεπτό. Τέλος, προσθέτουμε την πούδρα αμύγδαλων και το αλεύρι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί για περίπου μισό λεπτό ακόμα.

6. Χωρίζουμε τη ζύμη στα 2 και καλύπτουμε το κάθε μισό με ζελατίνα.

7. Είναι σημαντικό η ζύμη μας να κάτσε στο ψυγείο αρκετή ώρα. Μπορούμε να την ψύξουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας ή αλλιώς για τουλάχιστον 2 ώρες.

8. Την επόμενη μέρα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 ° C.

9. Βγάζουμε ένα κομμάτι ζύμης από το ψυγείο, κόβουμε περίπου το ένα τέταρτο του και το απλώνουμε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια έως ότου να έχει πάχος περίπου 0,5 cm.

10. Με ένα κουπ πατ της αρεσκείας μας κόβουμε τη ζύμη μας και φτιάχνουμε μια τρυπούλα στη μέση, καθώς αυτά τα μπισκότα θα τα χρησιμοποιήσουμε ως «καπάκι».

11. Τοποθετούμε τα μπισκότα στο φύλλο ψησίματος ένα προς ένα, αφήνοντας περίπου 2 εκατοστά μεταξύ τους. Στη συνέχεια πλάθουμε μαζί όλα τα αποκόμματα και κόβουμε τα υπόλοιπα καπάκια.

12. Όταν το φύλλο ψησίματος είναι γεμάτο από μπισκότα, το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 10 λεπτά πριν το ψήσιμο και συνεχίζουμε να κόβουμε τα μπισκότα από το υπόλοιπο της ζύμης δημιουργώντας τόσα καπάκια όσους πάτους μπισκότων.

13. Αφού τα αφήσουμε να ξεκουραστούν στο ψυγείο, τα ψήνουμε για περίπου 6 λεπτά (αυτό εξαρτάται από το μέγεθος των cookies, προσέχουμε να αποκτήσουν ένα ωραίο, κιτρινωπό έως πολύ ανοιχτό καφέ χρώμα γύρω από τις άκρες τους).

14. Αφαιρούμε τα cookies από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

15. Τώρα είναι η ώρα να φτιάξουμε την γέμιση μας. Αναμιγνύουμε το αρωματικό αλκοόλ με τη μαρμελάδα μας μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.

16. Όταν τα μπισκότα κρυώσουν, απλώνουμε ένα λεπτό στρώμα μαρμελάδας σε όλη την κάτω επιφάνεια του μπισκότου και καπακώνουμε με την επιφάνεια που έχει την τρύπα.

TIPS:

1. Μπορούμε να προσθέσουμε μια μικρή ποσότητα μαρμελάδας με ένα κουταλάκι για να γεμίσουμε την τρύπα του μπισκότου.

2. Τα μπισκότα αυτά είναι ακόμα πιο γευστικά την δεύτερη μέρα αφού έχουν μαλακώσει και έχουν δέσει με τη μαρμελάδα.

3. Αν προτιμάμε τραγανή δομή στα μπισκότα μας μπορούμε να απλώσουμε τη μαρμελάδα την επόμενη μέρα αφού ψήσαμε τα cookies.

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *