Πλαστικά καλαμάκια: σταδιακή κατάργηση και στην Ελλάδα

Πολλές εταιρείες αντικαθιστούν τα πλαστικά καλαμάκια με χάρτινα

Τα βήματα της Βρετανικής Κυβέρνησης ακολουθεί η Ελλάδα όσον αφορά την σταδιακή απαγόρευση της χρήσης των πλαστικών απορριμμάτων όπως είναι τα καλαμάκια και οι αναδευτήρες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μπει ήδη σε εφαρμογή το Περιβαλλοντικό Πλάνο 25 ετών που στοχεύει στην κατάργηση των πλαστικών απορριμμάτων. Ο παραπάνω νόμος δεν αφορά όμως μόνο τα πλαστικά καλαμάκια αλλά επικεντρώνεται και στις πλαστικές μπατονέτες, τις σακούλες και τα ποτήρια του καφέ που χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους πολίτες. Είναι αλήθεια, πως όλα αυτά, τα παράγωγα του πετρελαίου που καταλήγουν στα σκουπίδια, μολύνουν τα Αγγλικά ύδατα και στη συνέχεια φτάνουν στα πιάτα των καταναλωτών. Για αυτό τον λόγο το περιβαλλοντικό πλάνο έχει μπει σε άμεση δράση και οι πολίτες ανταποκρίνονται θετικά. Συγκεκριμένα η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Theresa May δήλωσε: «Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι παγκόσμιος ηγέτης σε αυτό το θέμα και το βρετανικό κοινό έχει δείξει πάθος και ενέργεια που αγκαλιάζει την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας και σήμερα έχουμε προτείνει φιλόδοξα σχέδια για περαιτέρω μείωση πλαστικών αποβλήτων που προέρχονται από καλαμάκια, αναδευτήρες και μπατονέτες.»

Παρόμοιο κίνημα ξεκίνησε από την ΕΝΕΑΠ (Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών) και στη χώρα μας, καθώς εμφανίζεται έντονα το φαινόμενο χρήσης μεγάλων ποσοτήτων πλαστικών υλικών μιας χρήσης. Πιο αναλυτικά, σε σχετική της ανακοίνωση η ΕΝΕΑΠ επισήμανε πως «αναγνωρίζουμε ότι ένα καλαμάκι ή ένας αναδευτήρας ποτών χρησιμοποιείται μόνο για λίγα λεπτά, ωστόσο χρειάζονται πολλά χρόνια για να διασπαστεί, ενώ συχνά δεν αποσυντίθεται πλήρως με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις θάλασσες. Γι αυτό, αναλαμβάνουμε δράση προκειμένου να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση της βιομηχανίας, των επαγγελματιών του κλάδου και των καταναλωτών. Σε περίπτωση που το πλαστικό καλαμάκι ή ο αναδευτήρας είναι σημαντικά για να απολαύσει κανείς το ποτό του, προτείνουμε να χρησιμοποιούνται ανακυκλώσιμες βιοδιασπώμενες εναλλακτικές και θα ενθαρρύνουμε τους συνεργάτες μας προς αυτήν την κατεύθυνση»

Έτσι, για να επιτευχθεί σταδιακά η κατάργηση των πλαστικών αποβλήτων, πολλές εταιρείες – μέλη της ΕΝΕΑΠ σταματάνε να χρησιμοποιούν μη βιοδιασπώμενα πλαστικά καλαμάκια και αναδευτήρες ποτών στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Παρ’ όλα αυτά, θα είναι καλό να συμμετάσχουμε και όλοι εμείς στη μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με τους εξής απλούς τρόπους που εντάσσονται εύκολα στη ζωή και την καθημερινότητα μας:

  1. χρησιμοποιούμε σακούλες πολλών χρήσεων για τα ψώνια
  2. χρησιμοποιούμε ποτήρια – θερμός πολλών χρήσεων για τον καφέ μας / πολλά καταστήματα προσφέρουν έκπτωση για αυτό
  3. όταν είναι δυνατόν, ζητάμε να μην μας φέρουν καλαμάκι, χρησιμοποιούμε οικολογικά καλαμάκια ή κάποιο πολλών χρήσεων

Πηγές
Αντλήθηκαν πληροφορίες από: 
independent.co.uk, theguardian.com, news247.gr, amna.gr

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *