5 αιθέρια έλαια που χρειάζεστε το χειμώνα!

Γνωρίστε καλύτερα τα αιθέρια έλαια!

Καραμελέ μπουκαλάκι για αιθέρια έλαιαΤα αιθέρια έλαια αποτελούν σημαντικούς συμμάχους σε διάφορα μικροπροβλήματα υγείας που μας ταλαιπωρούν  το χειμώνα. Ο βήχας, η καταρροή, οι μυϊκοί πόνοι, ο πονοκέφαλος, η δερματική ξηρότητα, το στρες λόγω φορτωμένου ημερήσιου προγράμματος, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια των αιθέριων ελαίων. Αν και ονομαστικά οι περισσότεροι γνωρίζουν αρκετά από τα αιθέρια έλαια,  λίγοι γνωρίζουν και χρησιμοποιούν προς όφελος τους τις ιδιότητες τους.

Λίγα επίσης είναι ευρέως γνωστά σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται καθώς και τις δοσολογίες τους. Κάποια χρησιμοποιούνται σε εισπνοές ή με συσκευές διάχυσης στο χώρο, άλλα με σταγονομετρητές για επάλειψη ή μασάζ, κάποια άλλα με λουτρό ή ψεκασμό με σπρέι και κάποια καταναλώνονται. Κάποια επίσης χρειάζονται θερμοκρασία για να χρησιμοποιηθούν και να ελευθερώσουν όλα τους τα ευεργετικά συστατικά. Τα περισσότερα πάντως, αν όχι όλα, χρειάζεται να αναμειχθούν και με κάποιο άλλο υλικό, ένα ή περισσότερα, και να γίνουν μείγμα.

Χρήση των αιθέριων ελαίων

Το μόνο σίγουρο είναι πως η χρήση τους είναι αποτελεσματική αν γίνει σωστά. Ο τρόπος και οι δοσολογίες για τη χρήση τους καλό θα είναι να δίνονται στα σημεία πώλησης από ειδικούς. Χρειάζεται γνώση και προσοχή για να αποφευχθούν δυσάρεστες παρενέργειες από τα αιθέρια έλαια στον εκάστοτε οργανισμό, αλλά και αναποτελεσματικότητα.
Αν ταυτόχρονα υπάρχουν θέματα υγείας, εγκυμοσύνη, θηλασμός, λαμβάνονται φαρμακευτικές αγωγές ή πρόκειται για παιδιά, τότε θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε τον αρμόδιο ιατρό σας και φαρμακοποιό πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε σκεύασμα αιθέριων ελαίων.

Παρακάτω, θα δούμε κάποια από τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται ευρέως, ιδίως κατα τους χειμερινούς μήνες και τις ιδιότητες τους. Γι’ αυτό και ένα τουλάχιστον μπουκαλάκι με το αιθέριο έλαιο που ταιριάζει στις ανάγκες σας είναι απαραίτητο σε κάθε σπίτι.

1. Ευκάλυπτος

Ο ευκάλυπτος είναι ένα πολύ δημοφιλές αιθέριο έλαιο και από τα πιο γνωστά για τις ευεργετικές του ιδιότητες στο αναπνευστικό σύστημα. Χρησιμοποιείται σε αναπνευστικά προβλήματα όπως κρυολογήματα, βήχα, άσθμα και συμφόρηση. Ανοίγει τους αεραγωγούς σας και απελευθερώνει την αναπνοή καθώς έχει ένα δυνατό άρωμα φρεσκάδας. Είναι ένα φυσικό αντιβακτηριακό, αντιμυκητιακό, αντιμικροβιακό, αντι-ιικό και αντιφλεγμονώδες.

 

2. Λεβάντα
Το αιθέριο έλαιο λεβάντας έχει υπέροχο λουλουδάτο άρωμα παράλληλα με μια πληθώρα θεραπευτικών ιδιοτήτων. Χρησιμοποιείται για τον πονοκέφαλο και την καταπολέμηση του άγχους ως ένα φυσικό ηρεμιστικό και βοηθάει στην ψυχική ηρεμία. Χαλαρώνει το σώμα στο λουτρό κι έτσι μπορεί να βοηθήσει πολύ στην αϋπνία κατα τις βραδινές ώρες. Παράλληλα λόγω των αντισηπτικών του ιδιοτήτων το αιθέριο έλαιο λεβάντας ενδείκνυται για το κρυολόγημα και τη γρίπη. Επίσης, ενδείκνυται για δερματολογικά προβλήματα όπως μικρά εγκαύματα ή πληγές, τσιμπήματα εντόμων και πόνο μυών ή αρθρώσεων.

3. Λεμόνι
Το αιθέριο έλαιο λεμονιού ξεχωρίζει για τις αντισηπτικές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες που το καθιστούν κατάλληλο για γρατζουνιές και πληγές. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της λιπαρότητας του δέρματος και την ακμή. Στην αρωματοθεραπεία είναι ωφέλιμο στην τόνωση του νευρικού συστήματος, την αρτηριακή πίεση και γενικά στην αναζωογόνηση του σώματος. Τέλος, ενεργοποιεί το καταπονημένο σώμα και τονώνει την κυκλοφορία βοηθώντας στην καταπολέμηση και της κυτταρίτιδας.

4. Γλυκάνισος
Το αιθέριο έλαιο γλυκάνισου διαθέτει πολλές ευεργετικές ιδιότητες και είναι ένα πολύ δημοφιλές και αποτελεσματικό αιθέριο έλαιο. Συγκεκριμένα περιγράφεται ως αντιμικροβιακό, αντισηπτικό και σπασμολυτικό, δηλ. δρα ενάντια σε σπασμούς-κολικούς των εσωτερικών μυών του στομάχου και των εντέρων. Προστατεύει επίσης από στομαχικές και πεπτικές διαταραχές.
Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του βήχα(αποχρεμπτικό) και στην ενδυνάμωση των πνευμόνων. Χρησιμοποιείται ενάντια στο άσθμα και τον ερεθισμό των άνω αναπνευστικών οδών, στην βραχνάδα της φωνής, αλλά και σαν εφιδρωτικό και αντιπυρετικό μέσο.
Θεωρείται επίσης διουρητικό και χωνευτικό, αφού βελτιώνει την πέψη και δρα ευεργετικά στο συκώτι και το κυκλοφορικό σύστημα.

5. Νυχτολούλουδο
Το αιθέριο έλαιο νυχτολούλουδο με το μεθυστικό του άρωμα είναι ευεργετικό για την επιδερμίδα και τα συμπτώματα της κεφαλαλγίας. Εμποδίζει την απώλεια του νερού και αποκαθιστά τα επίπεδα υγρασίας της επιδερμίδας, ιδίως τους χειμερινούς μήνες που το κρύο και ο αέρας επιβαρύνουν κατα πολύ την ελαστικότητα της. Είναι ιδανικό για ξηρά και ταλαιπωρημένα δέρματα, καθώς επίσης και για την θεραπεία της ψωρίασης ή του εκζέματος.

Μοιραστείτε το!Share on FacebookPin on Pinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *